CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 02.06.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci při akci DENTAL zasahovali proti gangu pašeráků cigaret z Ukrajiny

Během akce s krycím názvem DENTAL byla zadržena organizovaná skupina pašeráků cigaret, zajištěna vozidla, desítky tisíců EUR v hotovosti a kontraband několika milionů kusů cigaret. Předběžná škoda na daních byla vyčíslena na 26 milionů korun.

 

V minulém měsíci bylo příslušníky odboru Pátrání Generálního ředitelství cel uzavřeno několikaměsíční intenzivní šetření případu s krycím názvem DENTAL, týkajícího se nelegálního dovozu cigaret na daňové území České republiky. Služebním zákrokem zásahové jednotky celní správy byli zadrženi čtyři členové ukrajinské organizované zločinecké skupiny, která do České republiky nejméně od měsíce května roku 2013 nelegálně dovážela cigarety jak přímo z Ukrajiny, tak případně z  ilegálních meziskladů na území Slovenska a Maďarska. Tyto dovozy byly uskutečňovány prostřednictvím přibližně čtyřiceti rychlých osobních a dodávkových vozidel s falešnými registračními značkami. Celkem bylo na naše území dopraveno 8 500 000 kusů (39 000 ks kartonů) cigaret různých značek.

Dne 16. 04. 2015 byla čtyřčlenná organizovaná skupina zadržena v obci Cheb, a to v okamžiku vykládky 265.060 kusů nezdaněných cigaret.  Členové skupiny měli přesně stanovené role. V jejím čele stála žena a mezi členy byl například i bývalý legionář působící v Afghánistánu. Mimo osoby byla zajištěna dvě vozidla zn. BMW 525 D a AUDI A4, která byla k nezákonnému dovozu cigaret použita.

Mimo tento zásah byl zadržen v listopadu roku 2014 příslušníky Policie ČR pátý člen této zločinecké skupiny, a to v okamžiku, když se pokoušel ujet hlídce policie za spáchaný přestupek překročení povolené rychlosti v obci, při útěku ohrožoval a vozidlem útočil na policisty a posléze s kontrabandem pašovaných cigaret havaroval.

Veškeré takto nezákonně dopravené cigarety byly určeny pro černý trh v příhraničních tržnicích se Spolkovou republikou Německo.  

Celková způsobená škoda na daních činí více jak 26 milionů Kč. Případ byl předán vyšetřovateli Policie ČR a soud vyhověl žádosti na uvalení vazby na všech pět pachatelů. 

Pachatelé této trestné činnosti jsou obvinění ze spáchání trestného činu Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a hrozí jim trest odnětí svobody v délce pět až deset let.

S akcí DENTAL úzce souvisela samostatná akce Celního úřadu pro hl. město Prahu s krycím názvem XANH.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky