CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 05.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Pozor na padělky dálničních kupónů na rok 2015!

Ministerstvo dopravy společně se Státním fondem dopravní infrastruktury vyzývá ke zvýšené opatrnosti při nákupu dálničních kupónů na rok 2015. Policie v minulých dnech odhalila větší množství poměrně zdařilých padělků celoročních dálničních kuponů. Pokud někde prodejci nabízí kupóny za nižší než předepsanou cenu, měli by si je řidiči pečlivě zkontrolovat.

 

Pokud občané zjistí, že koupili padělaný dálniční kupon, měli by upozornit policii. V případě, že má motorista na vozidle namísto originálního dálničního kupónu padělek, dopouští se přestupku a vystavuje se tak riziku uložení pokuty za užívání zpoplatněných pozemních komunikací bez řádně uhrazeného časového poplatku a to ve výši až 5 000 Kč v blokovém řízení nebo až 100 000 Kč ve správním řízení.

 

Jak rozeznat možný padělek dálničního kuponu od originálu?

 

Padělky jsou poměrně kvalitní, níže je nicméně seznam bodů, které by vám mohly pomoci rozeznat padělek od originálu.

 

1.     Na přední straně rámečku, ve kterém je dálniční známka umístěna, je v originále sedmým číslem dvojka, za kterou musí být mezera a nikoli číslo čtyři, jak je tomu u padělku.

 

2.     Na zadní straně papírového podkladu se u padělku vyskytují v cizojazyčných textech gramatické chyby.  Např.: na padělku je ve slově „Vignete“ jedno „t“, v originále je správně uvedeno „Vignette“; v německém textu je uvedeno „Fahrzeugsbleserich„ na originále „Fahrzeugs leserlich“, dále slovo „Benutzen“ je na padělku s velkým počátečním písmenem na originálu je „benutzen“, na padělku je uvedeno slovo „gemaS“, na originále „gemäβ“. V německém textu na padělku nejsou používána přehlasovaná písmena. V anglickém textu je na padělku  slovo „annd“  na originále „and“.

 

Vzor originálního dálničního kupónu a padělku s vyznačenými změnami je přílohou tiskové zprávy.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky