CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2015
        • Reakce Celní správy na článek s titulkem „Vylepil antibabišovské plakáty, vzápětí na něj přišli celníci“, který byl ve středu 1. 7. 2015 zveřejněn na titulní straně deníku Právo a serveru Novinky.cz.
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 01.07.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Reakce Celní správy na článek s titulkem „Vylepil antibabišovské plakáty, vzápětí na něj přišli celníci“, který byl ve středu 1. 7. 2015 zveřejněn na titulní straně deníku Právo a serveru Novinky.cz.

Celní správa ČR se důrazně ohrazuje proti mnohým informacím publikovaným jako názor majitele restauračního zařízení v Pardubicích Danielem Pudilem. Celní správa ČR považuje článek za jednoznačný politicky motivovaný útok a zřetelnou provokaci, která má za cíl poškodit nejen ministra financí, ale také profesionalitu a nezávislost výkonu činnosti Celní správy ČR. 

Vyjádření majitele restaurace v Pardubicích Daniela Pudila „Týden nato přišli celníci. Chtěli vidět veškerý alkohol a chovali se trochu arogantně," řekl Novinkám Pudil. Když se majitel restaurace zeptal, zda přišli na udání, jeden z celníků mu to potvrdil." se nezakládá na pravdě. Kontrola uvedené provozovny byla součástí kontrol, které probíhají na území celé České republiky v zesílené míře na místech, kde dochází k prodeji lihovin. Tyto kontroly souvisejí s opatřeními, které celní správa přijala po metanolové kauze a se zdaněním uvedeného zboží. Popisovaná kontrola v žádném případě nesouvisela s jakýmkoliv plakátem či informací ve výloze a nebyla vykonána na ničí podnět či udání. Navíc dle vyjádření kontrolujících celníků nebyly v době kontroly žádné takové plakáty či informace na kontrolované provozovně vyvěšeny a o jejich údajném předchozím vylepení se celníci stejně jako veřejnost dozvěděli až z dnešního novinového článku, na publikovaných fotografiích není výloha kontrolované restaurace. Informace, že některý z celníků měl sdělit majiteli provozovny, že kontrola byla provedena na základě udání, se rovněž nezakládá na pravdě.

Celní správa ČR se zároveň ohrazuje proti způsobu, jakým byl uvedený článek zpracován redaktorkou Barborovou Zpěváčkovou.

Redaktorka Barbora Zpěváčková telefonicky kontaktovala Celní úřad pro Královéhradecký kraj, aby se ke kontrole vyjádřil. Pan Radek Fajčík z tohoto celního úřadu redaktorku upozornil, že k vyjádření o jakékoliv kontrolní činnosti realizované v Pardubicích jsou kompetentní zaměstnanci Celního úřadu pro Pardubický kraj. Načež ho redaktorka Zpěváčková požádala, zda by se nemohl vyjádřit k podobnému typu kontrol celní správy v obecné rovině, ve svém článku následně uvedla: „Zda byla kontrola nařízená, nebo od koho podání k prověření Pudilovy restaurace přišlo, celníci odmítli sdělit. „Pokud tam něco proběhlo, tak to bylo předmětem řízení a musím se odkázat na mlčenlivost," uvedl Radek Fajčík z královéhradecké celní správy. „Ze zákona musíme zkoumat každé podání," vysvětlil Fajčík. Pokud je udání anonymní, rozhoduje o postupu především jeho obsah. Celníci si nakonec odvezli 15 litrů alkoholu z roku 2012, protože Pudil u sebe v restauraci neměl potřebné faktury. Podle jeho slov je má doma účetní."

Tím, že redaktorka Zpěváčková neuvedla skutečnosti o obecném vyjádření pracovníka úřadu, který s danou kontrolou neměl nic společného a neměl ani o konkrétním průběhu kontroly žádné informace, přispěla k tomu, že vznikl mylný dojem o nějaké formě přímé souvislosti mezi vyjádřením tohoto pracovníka z Hradce Králové a kontrolou v Pardubicích. Přidáním informací o množství zajištěného alkoholu, které ji poskytl majitel provozovny (orgány celní správy jsou vázáni mlčenlivostí správce daně) a použitou fotografií redaktorka Zpěváčková manipulovala mínění veřejnosti.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 261 332 100
fax: media@cs.mfcr.cz
e-mail: +420 725 370 040
Skočit na začátek stránky