CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 29.06.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Kontrolní akce Visegrádské čtyřky a Německa proti podloudnictví

​Generální ředitelství cel vyhodnotilo téměř týdenní akci, která byla zaměřena na vzájemnou spolupráci při pátrání po nelegálním pohybu zboží podléhajícího spotřební dani, pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, po omamných látkách a zbraních. Šest stovek celníků zkontrolovalo téměř pět tisíc vozidel. Na více než čtyřiceti stanovištích zúčastněných zemí celníci zajistili celkem 400 litrů minerálních olejů, 20 736 litrů piva, 753 litrů alkoholu bez kontrolní pásky, 4 180 kusů cigaret a 47 gramů OPL (marihuana, pervitin, kokain, lysohlávka). Za porušení příslušných zákonných norem a za chybějící doklady uložili pokuty ve výši 16 397 Euro.

Čeští celníci kontrolovali na třinácti stanovištích. Výsledkem dobré spolupráce a především flexibilní komunikace při ověřování a ztotožňování dokladů byl např. záchyt piva. To bylo převáženo bez dokladů a stanovená trasa SRN – Čína nebyla dodržena. Na Vysočině celníci zachytili 187 kilogramů masa, také bez stanovených dokladů. V plastových barelech a bez kolků pak zajistili 682 litrů alkoholu. A bez dokladů objevili i 400 litrů minerálních olejů.

Cílem rozsáhlé akce byla především podpora výměny informací mezi zeměmi V4 a SRN, zdokonalení analýzy možného pohybu nelegálního zboží a prověření účinnosti spolupráce mezi mobilními skupinami zúčastněných zemí. Denní i noční kontroly byly zaměřeny na všechny typy vozidel. Na určených stanovištích celníci kontrolovali nákladové i skryté prostory vozidel, prověřovali osoby v centrální evidenci CEPAN i povolení vztahující se ke zboží. Údaje o kontrolovaných vozidlech a zboží celníci průběžně zaznamenávali do testovací aplikace. Tím eliminovali duplicitní kontroly, zefektivnili kontrolní činnost a snížili časové zatížení kontrolované osoby. Na stanovišti v Náchodě kontrolovali společně čeští a polští celníci, v Petrovicích byla společná hlídka s německými celníky. Na všech místech pak byl přítomen i psovod se služebním psem.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky