CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2016
        • Ministr financí převzal v Heřmanicích patronát nad novým štěnětem, které bude vycvičeno na vyhledávání bankovek
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 12.09.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Ministerstvo financí a Generální ředitelství cel

Ministr financí převzal v Heřmanicích patronát nad novým štěnětem, které bude vycvičeno na vyhledávání bankovek

Generální ředitelství cel představilo 11. září ve výcvikovém středisku Světové celní organizace praktické ukázky skupiny operativního nasazení a služební kynologie. Akce se zúčastnil i ministr financí Andrej Babiš, který při této příležitosti převzal patronát nad novým celnickým služebním psem. „Místní kynologové v Heřmanicích cvičí psy například na vyhledávání tabáku, drog, peněz, lihovin nebo zvířecích trofejí. Málokdo o tom ví, ale jejich výcvik patří mezi nejlepší na světě, proto sem míří kynologové z celého světa, aby se to od našich celníků naučili. Toto středisko má zkrátka obrovskou zahraniční prestiž a šíří po světě dobré jméno České republiky,“ řekl ministr financí Andrej Babiš.

Bylo možno zhlédnout systém posuzování vhodnosti psa k výcviku, principy základního výcviku na pachové práce, vyhledávání tabákových výrobků, bankovky, CITES a lihoviny. Nechyběla ani ukázka kontroly stánkového prodeje a dopravního prostředku. Celníci návštěvníky provedli areálem, ukázali výcvikové prostory i pomůcky. Na závěr ministr ocenil nejlepšího celního psovoda a psa za záchyt tabáku v roce 2015. 

Heřmanické kynologické středisko má od roku 2005 statut světové celní organizace. Celníci spolupracují a školí nejen kolegy z Evropy, ale z Peru, Ekvádoru, Izraele a dalších zemí. „Ještě letos se sem na výcvik chystají dokonce Izraelci, kteří jsou známí tím, že kladou na bezpečnost a schopnosti psů ty nejvyšší nároky. Kromě toho tady byl vycvičen nejznámější Čech v Peru - služební pes Karo, který uprostřed nákladu objevil 80 kg kokainu ukrytého v hlávkách česneku,“ dodal ministr financí.

Celní správa má v současné době zhruba 40 psovodů a vycvičených 60 psů na různé komodity. Cvičení psů na vyhledávání bankovek je poměrně nové, zvířata už ale za sebou mají nemalé úspěchy. Největší záchyt byl 2,5 milionu korun při domovní prohlídce.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky