CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 12.04.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili mezinárodně organizovanou skupinu obchodníků s marihuanou

Na operaci s krycím názvem Carlo pracovala Celní protidrogová jednotka Generálního ředitelství cel od ledna 2016 prvotními úkony trestního řízení, a to pod dozorem Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Intenzivně ve věci spolupracovala i s  rakouskou policií. Závěrečná část operace vyvrcholila 1. dubna společným zásahem českých celníků a policistů z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, přičemž zasahovali na území Českobudějovického kraje, Prahy a také na území Rakouska.

Speciální zásahové jednotky celní správy a jihočeského policejního ředitelství zadržely celkem sedm osob, provedly pět domovních prohlídek, při kterých objevily tři vybavené „indoor“ pěstírny konopí. Celkem zajistily 5,5 kilogramů  marihuany připravené k okamžité distribuci, 386 kusů vzrostlých rostlin konopí, 500 g tablet „extáze“, čtyři osobní a jeden dodávkový automobil, finanční hotovost ve výši téměř 17 tisíc Euro. Dalších jedenáct osob zadrželi na svém území rakouští policisté. Ti zajistili u pachatelů devět kilogramů marihuany.

Cílem společného mezinárodního úsilí bylo odhalit, zadokumentovat a nashromáždit dostatek důkazů proti mezinárodně organizované skupině pachatelů, kteří vytvořili organizovanou síť zahrnující nelegální výrobu, transport a distribuci marihuany v České republice a v Rakousku.

Hlavním organizátorem výroby a obchodů byl 31-letý muž z Českobudějovicka. Ten organizoval produkci a shromažďování marihuany od jednotlivých dodavatelů a osobně realizoval pravidelné dodávky marihuany do Rakouska.
Kriminalisté z jihočeského policejního ředitelství po zásahu obvinili skupinu sedmi pachatelů z Českobudějovicka a Prahy. Kriminalisté skupinu viní z toho, že po vzájemné domluvě zprostředkovala vývoz minimálně 50 kg marihuany a to především pro zájemce z Rakouska. Obvinění fungovali jako organizovaná skupina.  Všech sedm obviněných je v současné době stíháno vazebně.
Za zvlášť závažný zločin „Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“ hrozí pachatelům trest odnětí svobody až 18 let.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky