CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 01.12.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili mezinárodně organizovanou skupinu obchodníků s tabákovými výrobky

Na operaci s krycím názvem WRIP pracovali plzeňští pátrači celní správy od loňského června, kdy v prvotních úkonech trestního řízení ve věci krácení daně zadokumentovali mezinárodní organizovanou skupinu. Ta na území České republiky dovážela neznačené běloruské cigarety, které pak distribuovala obchodníkům u německých hranic. Ve spolupráci s pražskými policisty, kteří na stejné osoby vedli šetření pro trestný čin loupeže (akce RIO http://www.policie.cz/clanek/operativni-akce-s-krycim-nazvem-rio.aspx), byla následně zadokumentována další závažná trestná činnost. Závěrečná realizace vyvrcholila začátkem října letošního roku společným zásahem celníků a policistů. V Praze, v Plzeňském a Karlovarské kraji a na území SRN zadrželi 12 osob.  

Vzhledem k nebezpečnosti pachatelů prováděla zatýkání speciální zásahová jednotka celní správy SON a zásahová jednotka policejního Krajského ředitelství Praha. Při pěti domovních prohlídkách a deseti prohlídkách jiných prostor a pozemků zajistily 1 157 kilogramů tabáku, 22 540 kusů cigaret, cigaretové dutinky, linku a chemikálie na výrobu léku a steroidů, vybavení „indoor" pěstírny marihuany, odcizené elektrické spotřebiče a rozřezané vozidlo Porsche, nelegálně držené zbraně a 300 gramů methamphetaminu. Dále pak páčidla, množství výpočetní techniky a mobilních telefonů, padělané pasy, razítka a písemnosti sloužící k legalizaci pobytů cizinců, a v neposlední řadě finanční hotovost a zlaté šperky v hodnotě za více než jeden milion korun.

Celková výše úniku SPD na zajištěných a zadokumentovaných obchodech s tabákem a neznačenými cigaretami je téměř dvanáct milionů korun. Případ „WRIP" převzal do dalšího šetření vyšetřovatel Policie ČR SKPV OHK Plzeň.

 


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky