CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 10.06.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Evropský úřad boje proti podvodům (OLAF) zveřejnil výroční zprávu za rok 2015

Složité případy se týkaly nejrůznějších oblastí od vyšetřování podvodů v ekologickém projektu, který financovala EU v Africe, přes spolupráci s japonskými a malajskými orgány při vyšetřování vyhýbání se antidumpingovým clům ve výši mnoha milionů až po rozbití zločinecké sítě, která ve Španělsku vyráběla padělky šamponů. OLAF uzavřel nejvyšší počet vyšetřování za poslední léta, zabránil přeshraničním podvodům a dosáhl hmatatelných výsledků i při ochraně peněz evropských daňových poplatníků.

„Při vyšetřování v roce 2015 se opět ukázalo, že nelegální činnost se nezastaví na hranicích států," uvedl generální ředitel úřadu Giovanni Kessler a dodal: „Naše výborné výsledky
a vysoký počet uzavřených případů jsou podle mého názoru dokladem toho, že úspěšně sloužíme evropským občanům a pomáháme zajistit, aby finanční prostředky EU směřovaly tam, kde je jich nejvíce zapotřebí, a nikoli do kapes podvodníků. Nyní však potřebujeme vhodný rámec, který by jednotlivým zemím umožnil v boji proti podvodům účinně spolupracovat, a proto musíme pokročit ve zřizování Úřadu evropského veřejného žalobce."

Hlavní výsledky vyšetřování vedených úřadem OLAF v roce 2015:

  • V roce 2015 uzavřel úřad OLAF rekordních 304 vyšetřování. Soustředil se zejména na snižování počtu dlouhotrvajících vyšetřování ze svého portfolia.
  • Úřad v roce 2015 zahájil 219 nových vyšetřování, což je vzhledem ke snížení počtu vyšetřovatelů obzvláště vysoký počet.
  • OLAF posoudil více podnětů pro vyšetřování za kratší dobu, přičemž u 90 % z 1 442 vybraných informací to bylo do dvou měsíců.
  • V průběhu roku vydal úřad OLAF 364 doporučení příslušným orgánům EU
     a členských států. To umožní získat zpět finanční prostředky EU, které byly nesprávně vynaloženy, a usnadní předat podvodníky spravedlnosti. 
  • Úřad OLAF doporučil orgánům EU i vnitrostátním vymáhat zpět
    do rozpočtu celkem 888,1 milionu EUR s tím, že se většina jeho vyšetřovací činnosti opět týkala strukturálních fondů.

Příspěvek úřadu OLAF k politice boje EU proti podvodům

OLAF pokračuje ve svém úsilí o potírání nezákonného obchodu s tabákovými výrobky. Svým vyšetřováním a koordinací případů spolu s členskými státy EU a třetími zeměmi pomohl OLAF v roce 2015 vnitrostátním orgánům při zabavení 619 milionů cigaret.

Dále OLAF významně přispěl k legislativním iniciativám Evropské komise např. při probíhajících jednáních o návrhu Evropské komise na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Tato instituce by navíc posílila ochranu rozpočtu EU a snížila současnou roztříštěnost úsilí jednotlivých států o prosazování právních předpisů v této oblasti.

OLAF rovněž podepsal důležitá správní ujednání o spolupráci s mezinárodními organizacemi, včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Světového potravinového programu. Tato ujednání mu umožní  zesílit boj proti přeshraničním podvodům, a to zejména v oblasti vnější pomoci EU.

Úplné znění zprávy je k dispozici zde.

https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/31-05-2016/olaf-curbs-cross-border-fraud-and-closes-record-number-investigations_en

 

Další informace k činnosti OLAF poskytne:  

Alina BUREA

mluvčí

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF)

Telefon: +32 2 29 57336 

E-mail: olaf-media@ec.europa.eu     

http://ec.europa.eu/anti_fraud 

Twitter: @OLAFPress


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky