CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.06.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Jednání pracovní skupiny OLAF v Praze

Ve dnech 14. až 16. června 2016 se v Praze na Generálním ředitelství cel uskutečnilo další z pravidelných jednání pracovní skupiny pro boj proti podhodnocení ustanovené Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF).

Jednání, kterému OLAF v České republice předsedal, se zúčastnili delegáti z 12 členských států Evropské unie. Za českou celní správu byli přítomni odborníci na celní hodnotu, analýzu a pátrání. Předmětem setkání bylo vyhodnocení dosavadních i nových trendů v oblasti podhodnocování dovážených zásilek.

Neméně podstatnými projednávanými tématy byly dopady nové evropské legislativy do této oblasti a vzájemná spolupráce pracovní skupiny na podhodnocení států Visegradské čtyřky (V4). Jednání této pracovní skupiny z loňského roku v Praze a Budapešti byla zakončena podpisem Společné deklarace v Trenčíně v září 2015, jejíž závěry byly vzápětí uvedeny do praxe. 

Členské státy se dohodly na širší koordinaci dané problematiky ze strany OLAF formou sdílení příslušných informací a dokumentů. Vzájemná výměna dat mezi jednotlivými členskými státy, která byla již dříve projednávána v rámci zemí V4, byla přijata s pozitivním ohlasem.

Celní správa České republiky je již od počátku vzniku pracovních skupin v rámci OLAF i V4 velmi aktivním členem. Má bohaté zkušenosti z oblasti boje proti podhodnocení a právě ona přispěla při pražském jednání k efektivnímu  dokončení klíčových témat.

Další zasedání skupiny je plánováno na počátek příštího roku v Rakousku.

 


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky