CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.11.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Zlato si dovezete bez omezení, vyšší hotovost oznamte celním orgánům

Celní správa České republiky, v souvislosti s protiprávním jednáním jedné kurýrní společnosti (dále jen „přepravce"), upozorňuje na celní postupy uplatňované při dovozu zlata a hotovosti převyšující částku 10 000 EUR.  

Pro dovoz zlata do Evropské unie jsou v souladu s platnou celní legislativou uplatňovány při celním řízení běžné celní formality. Na tuto komoditu se nevztahují žádné zvláštní zákazy nebo omezení. Osoba dovážející zlato podá standardní celní prohlášení, a pokud zaplatí nebo zajistí příslušnou částku daně z přidané hodnoty (zlato v primární formě je bez cla), je jí zlato propuštěno do volného oběhu. Investiční zlato je pak osvobozeno i od daně z přidané hodnoty, přičemž je ovšem nutné splnit podmínky, definované pro investiční zlato v ustanovení § 92 odst. 1 písm. a) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.  Celním orgánům v celé Evropské unii se nepředkládá žádný další specifický doklad o autentičnosti zlata, včetně zlata investičního, ani jiný certifikát.

Co se týká dovozu hotovosti, je v souladu s celními předpisy Evropské unie stanovena pouze ohlašovací povinnost vůči českým celním orgánům takové fyzické osobě, která dováží (nebo vyváží) hotovost v české nebo cizí měně v hodnotě převyšující 10 000 EUR na (nebo z) území Evropské unie. Pro tyto účely je vytvořen společný formulář Evropské unie, který je ke stažení na internetových stránkách celní správy.

Přepravcem požadované předkládání „dokladu o legálnosti peněz" a jeho zajištění za úplatu jde zcela nad rámec příslušného formuláře a evidentně vykazuje znaky podvodného jednání a je zároveň v rozporu s předpisy Evropské unie. V inkriminovaném případě se navíc jednalo o vnitrounijní přepravu peněz a zboží, jejichž sledování vůbec není v kompetenci celní správy. 

Bližší informace k tomuto případu naleznete na internetových stránkách celní správy.

https://www.celnisprava.cz/cz/aktuality/Stranky/nezakonne-jednani-kuryrni-spolecnosti.aspx

 

 


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky