CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 20.12.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Kontrolní akce EET v ubytovacích zařízeních

V průběhu minulého týdne proběhla ve všech krajích rozsáhlá kontrolní akce v souvislosti s dodržováním povinností vyplývajících ze zákona o evidenci tržeb. Od 10. 12. do 17. 12. celníci prověřili stovku hotelů, motelů, penzionů, hodinových hotelů a na základě hrubého porušení uzavřeli další dvě provozovny a uložili pokuty na místě ve výši 12 500 korun.

Porušení zákona o evidenci tržeb zjistili kontroloři ve 27 případech. Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky a nezaslání údajů o platbě. Dalších sedm porušení zjistili u prodejců a v pohostinství. Porušení budou projednána ve správním řízení o uložení pokuty. Podnikatelům hrozí pokuta až 500 tisíc korun.

Okamžité uzavření provozovny spočívá v informování kontrolované osoby a současném vyvěšení rozhodnutí o uzavření provozovny a to na všech vchodech daného objektu. Uzavření provozovny není forma sankce. Poplatník je celním orgánem vyzván ke zjednání nápravy, provozovna je uzavřena a poplatník nesmí provozovat činnost, na kterou se vztahuje zákonná povinnost. V případě splnění zákonných podmínek (např. získání autentizačních údajů, pořízení technického zařízení pro evidenci tržeb) může být provozovna otevřena.

Od spuštění EET celní orgány provedly téměř deset tisíc kontrol a uzavřely 10 provozoven.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky