CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 03.05.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celní správy zabavily drogy užívané bojovníky Islámského státu

​Francouzské celní orgány ve spolupráci s protidrogovým oddělením Generálního ředitelství cel zadržely na území Francie zásilku z Libanonu obsahující kovové válce, které byly  deklarovány jako formy. Do nich pachatelé ukryli 70 kg tablet známých pod komerčním názvem „Captagon". Omamná látka obsahuje 12-18 % amfetaminu, stimulační drogy působící na centrální nervový systém.

Tablety Captagonu jsou v současné době zneužívány převážně konzumenty na Blízkém východě, a zejména pak bojovníky tzv. Islámského státu, kterým Captagon údajně zesiluje smyslové vjemy, zvyšuje sebevědomí, snižuje práh bolesti a zbavuje strachu.

Zásilka směřovala z Libanonu přes Francii do České republiky, a to české fyzické osobě, která měla Captagon dále odeslat přes Turecko zákazníkovi v Saúdské Arábii. Platba za přepravu byla uskutečněna z území Turecka, a to z blízkosti syrských hranic.

Captagon je obchodní značka pro lék Fenethylline, vynalezený v roce 1961. V současné době je na základě rozhodnutí Světové zdravotnické organizace ve většině zemí světa zakázán.

Důslednou kontrolou dovozu, vývozu a průvozu léčiv zabraňuje Celní správa ČR zneužití léků a dbá na ochranu zdraví spotřebitele.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky