CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.03.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci ukončili celorepublikovou kontrolní akci zaměřenou na ochranu vnitřního trhu

​Minulý týden proběhla celorepubliková akce s názvem „CISTERNA II". Celníci se zaměřili na všechny oblasti kompetencí, zejména na kontrolu přepravy vybraných výrobků a dalších rizikových komodit v silniční přepravě.

 V průběhu čtyř dní celníci zkontrolovali 1 200 aut. Při kontrolách se zaměřili na vnitřní prostory vozidel, doklady a údaje k přepravovanému zboží. Práci mobilních hlídek posílili služební psi vycvičení na vyhledávání tabáku. K tak rozsáhlým kontrolám celníci využili pro skenování nákladů i velkokapacitní rentgen.  

 Hlavním cílem bylo odhalit nelegální přepravu minerálních olejů, tabákových výrobků a zboží podléhající zákazům a omezení, přičemž provedené kontroly byly velmi efektivní.

Mobilní hlídka Celního úřadu pro hlavní město Praha zadržela cisternu přepravující téměř 26 800 l minerálních olejů bez jakýchkoli dokladů, odebrala vzorky a uložila zboží do smluvního skladu celní správy. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 293 150 korun. Pardubičtí a zlínští celníci zajistili téměř 2 000 litrů minerálních olejů, ke kterým řidič nepředložil doklady. Za použití velkokapacitního rentgenu odhalili a zajistili celníci z Olomouce v zadní části kabiny nákladního automobilu 117 lahví lihovin bez řádných dokladů.

Na silnici nechyběly ani nezdaněné tabákové výrobky. Při fyzické kontrole dvou osobních vozidel objevili liberečtí celníci 6 kg řezaného tabáku bez tabákové nálepky a několik kartónů cigaret značky FEST. Ještě zajímavější záchyt se podařil kontrolní skupině z Karlových Varů. Osoba slovenské národnosti pašovala ve vnitřním prostoru automobilu 140 760 kusů cigaret s ukrajinskými kolky. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř půl milionu korun.

 V rámci dalších kompetencí celní správy souvisejících s ochranou vnitřního trhu, zdraví a bezpečnosti obyvatel identifikovala kontrolní skupina vozidlo polské imatrikulace. Řidič převážel 2 450 kilogramů kuřecího masa, které nesplňovalo teplotu živočišného produktu stanovenou pro přepravu zboží po území ČR.

 Služební pes pracující s mobilní hlídkou z Ústí nad Labem objevil téměř 500 gramů bílé krystalické látky ukryté pod sedadlem řidiče. Při zkoušce látka pozitivně reagovala na methamphetamin. Na jihu Čech zadrželi celníci cisternu s 26 420 kilogramy  použitého potravinářského oleje, který byl přepravován bez neúplných dokladů.

Mezi hlavní priority celní správy patří dohled nejen nad zbožím ze třetích zemí, ale i nad zbožím, které se již nachází na vnitřním trhu. Celníci v tomto roce pak věnují větší pozornost nově získaným kompetencím dozor EET a hazardu. Při těchto kontrolách příslušníci odboru dohledu mohou provádět i úkony související s oblastí vybraných výrobků, pátrání po nelegálním zboží a komoditách podléhajících zákazům a omezením.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky