CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2017
        • Společná tisková zpráva Generálního ředitelství cel a Generálního finančního ředitelství - Kontroly EET přitvrzují
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 03.02.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

 

Společná tisková zpráva Generálního ředitelství cel a Generálního finančního ředitelství - Kontroly EET přitvrzují

​Dnes uplynulo 65 dní od doby, kdy vstoupil v účinnost zákon o evidenci tržeb. V první fázi mají podnikatelé, poskytující stravovací a ubytovací služby, povinnost evidovat tržby přijaté v hotovosti a obdobným způsobem.

V uplynulém období dvou měsíců provedly společně celní a finanční orgány téměř 3,5 tisíce kontrol zaměřených na oblast evidence tržeb, což znamená v průměru 54 kontrol denně. Celníci provedli dvě kontroly i na Letišti Václava Havla.

V rámci kontrolní činnosti bylo zjištěno 407 porušení zákona o evidenci tržeb. Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, a to ve 180 případech. Dále poplatníci nezaslali údaje o platbě do systému Finanční správy, neumístili informační oznámení o způsobu evidování tržeb a porušili oznamovací povinnost. Zjištění byla předána k dalšímu řízení v rámci správního řízení o uložení pokuty.

Spolupráce obou dozorujících orgánů je velmi úspěšná a efektivní.  Kontrolní činnost vychází z analytické činnosti Finanční správy, vlastních poznatků založených na znalosti místního prostředí a informací z předchozí kontrolní činnosti Celní i Finanční správy.

Někteří poplatníci bohužel berou povinnost evidovat tržby na lehkou váhu a neuvědomují si důsledky svého jednání. Riskují uložení pokuty až do výše 500 000 korun, dočasné uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti. I v budoucnu lze očekávat velmi intenzivní a zpřísněnou kontrolní činnost ze strany Finanční a Celní správy.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky