CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2018
        • Celní správa odhalila dvě nelegální manufaktury na zpracování tabáku a pěstírnu marihuany
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 09.03.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celní správa odhalila dvě nelegální manufaktury na zpracování tabáku a pěstírnu marihuany

Na konci ledna provedla moravskoslezská expozitura odboru pátrání Generálního ředitelství cel v Třinci zásah v areálu české firmy, a to v souvislosti s nelegálním zpracováním tabákových listů.

Skupina sedmi osob, pět Čechů a dva Poláci, v nejméně sedmi případech dopravila na území ČR celkem přes deset tun tabákových listů, které na strojním zařízení následně zpracovávala na řezaný tabák určený ke kouření, včetně jeho vlhčení a fermentace. Stejná skupina osob navíc provozovala nelegální pěstírnu marihuany. Svým jednáním tak způsobila daňový únik na spotřební dani ve výši nejméně 23 095 500 korun. Při zadržení pachatelů a prvotních domovních prohlídkách nasadila celní správa svoji zásahovou Skupinu operativního nasazení, neboť skupina disponovala jednou automatickou střelnou zbraní, včetně střeliva.

Při domovních prohlídkách bylo nalezeno 1 503 kg tabákových listů, 374 kg řezaného tabáku, 226 ks rostlin konopí spolu se zařízením nelegální pěstírny a 5,41 kg konopí v různých formách zpracování. Zajištěno bylo také 11 vozidel a 32 motocyklů historické hodnoty jako náhrada za výnos z trestné činnosti, jedno vozidlo polské imatrikulace používané k přepravě tabáku. Dále pak finanční prostředky ve výši 535 200 Kč a 1 200 PLN, mobilní telefony, výpočetní technika a listinné důkazy.

Ve středu 28. února zasahovaly moravskoslezská a olomoucká expozitura odboru pátrání GŘC ještě v dalším areálu české firmy, tentokrát v části Dolní Žukov v Českém Těšíně.

V jedné ze zdejších budov, která zvenčí budila dojem naprosto zchátralé stavby, byl nalezen systém vnitřních místností, které byly zatepleny a odhlučněny izolační vatou a polystyrenem. V nich bylo umístěno kompletní a provozované strojní zařízení k výrobě cigaret, mezisklad pro uložení tabákové suroviny, komponentů a již vyrobených cigaret, včetně zázemí pro ubytování obsluhy.

Zásahovou skupinou SON bylo na místě zadrženo celkem dvanáct osob, z toho dva Češi, dva Poláci a osm Ukrajinců. Následně byly provedeny tři domovní prohlídky a šest prohlídek jiných prostor a pozemků, v rámci nichž bylo zajištěno 4 567 kg řezaného tabáku, 2 926 640 kusů cigaret obchodní značky Marlboro, netabákové komponenty (dutinky, filtry, přířezy, obalový materiál atd.), kompletní strojní zařízení na výrobu cigaret, finanční prostředky ve výši 399 USD a 285 EUR, mobilní telefony, navigace a listinné i věcné důkazy. Mezinárodně organizovaná skupina tímto jednáním způsobila daňový únik na spotřební dani ve výši nejméně 17 909 859 korun.

Obě akce celní správy byly činěny v součinnosti s odborem hospodářské kriminality KŘP Moravskoslezského kraje a Hasičským záchranným sborem ČR Hlučín, který se podílel na odvozu výrobního zařízení na zpracování tabáku a cigaret.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky