CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.08.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili daňový podvod za téměř 70 miliónů

​Olomoučtí pracovníci odboru pátrání Generálního ředitelství cel za intenzivní podpory dalších státních složek dokončili případ s krycím názvem „ANETKA". Společně tak odhalili organizovanou skupinu osob páchající daňovou trestnou činnost ve výši téměř 70 miliónů korun.

Celníci prověřovali v úzké spolupráci s Finančním analytickým úřadem a Finančním úřadem pro Pardubický kraj osoby podezřelé z krácení daně z přidané hodnoty. Na případu pracovali několik měsíců a zdokumentovali protiprávní jednání osmi fyzických a pěti právnických osob. Ty účelově vytvořily řetězec šestnácti obchodních společností v  České republice a pěti na Slovensku.

Pachatelé obchodovali s náhradními autodíly a autokosmetikou. Zboží pořizovali v jiném členském státě EU a prodávali ho v tuzemsku, aniž by odvedli daň z přidané hodnoty. Většina obchodní činnosti se pak děla na základě neexistujících dokladů i zboží. Společnosti řídili sami, nebo je ovládali prostřednictvím „bílých koní".

Závěrečná fáze prověřování případu se uskutečnila na konci července letošního roku, po předání spisu příslušníkům Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie. Společně zasahovali na 16 místech v Praze a Středočeském kraji a zajistili potřebné věcné a listinné důkazy prokazující páchání prověřované trestné činnosti, finanční prostředky na účtech i v hotovosti v celkové hodnotě cca 45 mil. korun, devět kusů luxusních hodinek, dvě luxusní vozidla (BMW a Ferrari) a lukrativní nemovitost.

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky