CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 20.02.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci hledali padělky i na internetu

​Čeští celníci se zapojili do mezinárodní operace s názvem IN OUR SITES IX, která probíhala po devět měsíců v  loňském roce.

Europol tuto akci zahájil loni v únoru a zaměřil ji na uzavírání webových stránek nabízející zboží porušující práva duševního vlastnictví a on-line pirátství. Spolupracovalo na tom celkem 26 států světa, Interpol, příslušné celní a pohraniční orgány USA  i zástupci soukromoprávního sektoru.

Operace skončila loni v listopadu a zúčastněné státy uzavřely 33 600 webových stránek nabízející padělky nejrůznějšího druhů zboží, včetně online pirátství v rámci  elektronického obchodování, a to i na sociálních sítích. Zadržely dvanáct podezřelých, zablokovaly hardwarová zařízení, více než milion Eur na různých bankovních účtech a on-line platebních platformách.

Český tým tvořili odborníci z celních útvarů pátrání a analýzy, kteří byli velmi pozitivně hodnoceni pro své erudované znalosti v oblasti porušování práva duševního vlastnictví a internetového šetření. Akce se účastnili již podruhé.

Tiskovou zprávu o výsledku IOS IX publikoval Europol na níže uvedených stránkách.

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/operation-takes-down-over-33-600-internet-domains-selling-counterfeits-goods


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky