CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 03.10.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci sledují limity v pěstitelských pálenicích

Díky loňské bohaté úrodě ovoce se zvýšil počet pěstitelů, kteří si nechali vyrobit ovocný destilát v pěstitelských pálenicích, ale také se prudce zvýšil počet pěstitelů, kteří se překročením zákonného limitu 30 litrů na osobu dopustili přestupku definovaného v zákonu o lihu.

Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů etanolu, tj. 60 litrů 50% ovocného destilátu, který se v tomto objemu zdaňuje sníženou sazbou spotřební daně z lihu. Překročením tohoto limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi základní a sníženou sazbou spotřební daně z lihu.

V pěstitelských pálenicích o každém případu pěstitelského pálení vedou evidenci, včetně jména a příjmení pěstitele, adresy jeho trvalého bydliště a rodného čísla, a tuto evidenci přikládají k měsíčnímu daňovému přiznání ke spotřební dani. Správce daně má proto informace o každém jednotlivém případu pěstitelského pálení a celkem jednoduše po skončení sezóny (od 1. července do 30. června následujícího roku) odhalí pěstitele, kteří se překročením zákonného limitu 30 litrů etanolu na osobu a osoby žijící s ní v jedné domácnosti dopustili přestupku definovaného v zákonu o lihu. Pěstitel pak může v následném správním řízení dostat vysokou pokutu, zároveň provozovatel pěstitelské pálenice je pak povinen doplatit rozdíl mezi sníženou a základní sazbou daně, který následně vymáhá po pěstiteli.

V poslední pěstitelské sezóně 2018/2019 celní správa zaznamenala v pěstitelských pálenicích nadlimitní produkci na jednoho pěstitele ve 2 346 případech, čímž došlo k možnému úniku na SPD ve výši bezmála dvou milionů korun.


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky