CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 30.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci ukončili činnost drogového experimentátora na Ostravsku

​Celníci specializovaného útvaru ostravského protidrogového oddělení, sekce pátrání Generálního ředitelství cel, zadrželi osobu dovážející nelegálně omamné a psychotropní látky z Portugalska a Nizozemí.

Akce s krycím názvem GURU odhalila osobu dovážející z Portugalska LSD a rostliny obsahující účinnou látku dimethyltriptamin (DMT).  Pachatel v minulosti dovezl   nejméně 1000 ks tzv. „tripů", které sám užíval a na domácím laboratorním zařízení extrahoval účinnou látku „diethylamid kyseliny d-lysergové (LSD)", ve formě koncentrovaného roztoku se stejnými halucinogenními účinky, což je velmi neobvyklý způsob "přípravy" návykové látky.

Drogový experimentátor si rovněž v domácích podmínkách "indoorovým způsobem" pěstoval speciálně vyšlechtěné kultivary rostliny konopí s vysokým obsahem THC, ze kterých vyráběl hašišový olej, tzv. „Fénixovy slzy". Všechny tyto drogy sám aktivně užíval.

Z exotické liány Banisteriopsis caapi a rostlin deštných pralesů jako Psychotria Viridis a Mimosa Hostilis pak v rodinném domě na Novojičínsku vyráběl rituální nápoj ayahuasca, obsahující psychotropní látku DMT.  Tento nápoj je amazonskými šamany používán pro "komunikaci se světem duchů" a pro jiné magické účely. Navozuje stavy rozšířeného smyslového vnímání, změny vnímání času, myšlení a zesílené emoční prožívání.

Při domovní prohlídce třináct celníků zajistilo také větší množství plodnic psychoaktivních hub a další věci související s nelegální výrobou drog.

Celníci předali případ do vyšetřování Policii ČR, která zahájila trestní stíhání pro spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který mu hrozí trest odnětí svobody ve výši dvou až deseti let.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky