CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 07.12.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Úspěšná kontrola zásilek v přepravních společnostech

​Celní správa ČR provedla v listopadu kontrolní akci „EXPRESS“, která byla zaměřena na odhalování nelegálně dovezeného zboží a kontrolu zboží uniklého celnímu dohledu. Celníci se zaměřili na omamné a psychotropní látky a prekurzory, CITES či porušení práv duševního vlastnictví v zahraničních zásilkách.

S ohledem na vývoj epidemiologické situace měli celníci podezření, že dojde k nárůstu využívání alternativních způsobů dopravy nezákonných komodit, a to právě v expresních přepravních službách.

Kontrolní činnost prováděli každý den v denních i nočních hodinách v předem vytipovaných přepravních společnostech (DHL, PPL, Česká pošta, DPD, FedEx atp.). Speciální detekční technikou (mobilní zavazadlový rentgen, Ramanův spektrometr, itemiser - přístroj pro detekci drog a výbušnin) za použití služebního psa či orientačních stěrů pro detekci omamných a psychotropních látek a prekurzorů prověřili několik set kusů zásilek.

Předpoklad celníků se potvrdil. Z přepravy vyloučili v depech zásilkových společností přes tři desítky zásilek, s podezřením na přepravu zboží v rozporu s právními předpisy. Ve 12 případech služební psi označili zásilky přepravující omamné a psychotropní látky v objemu 0,5 kg, 8 zásilek padělků obsahujících dětské hračky, textil, obuv a elektroniku. Majitelům ochranných známek by vznikla škoda přesahující částku 300.000 Kč.

V zásilkách se stále častěji nacházejí i exotické případy zboží chráněné úmluvou CITES, to dokazuje i skutečnost, že v rámci kontrolní akce bylo nalezeno 80 kusů oddenků vzácné hyacintové orchideje Bletilla striata.

Celní správa ČR bude i nadále intenzivně rozvíjet spolupráci s přepravními společnostmi při pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu.


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky