CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 09.03.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci a kriminalisté odhalili daňový podvod za téměř sto milionů korun

Hradečtí celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel ve spolupráci s kriminalisty Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování zadrželi v uplynulých dnech v rámci případu s krycím názvem „POST” tři osoby podezřelé z krácení daně z tabákových výrobků. Ty měly nejméně od počátku roku 2018 na území našeho státu obchodovat s nezdaněným tabákem, určeným k přímému prodeji českým odběratelům, kteří zboží objednávali na e-shopu nebo přes SMS. Dva polští občané a Čech zorganizovali a dovezli na území naší republiky více než 43 tun nezdaněného tabáku. Nesplněním daňové povinnosti úhrady spotřební daně vznikla škoda ve výši téměř 100 milionů korun.

Prověřování trestné činnosti zahájili celníci v roce 2018 a v únoru 2021 zahájili trestní stíhání. Na případu spolupracoval Finanční analytický útvar, ale také polská Straz graniczna nebo Krajowa administracja skarbowa.

Závěrečné realizace se zúčastnila i speciální složka celní správy – Skupina operativního nasazení. Prohlídkou jiných prostor celníci a kriminalisté objevili a zajistili ve vozidle 83 zásilek řezaného tabáku vážících více než 210 kg, další obviněná osoba byla zadržena při výběru peněžních prostředků z bankomatů. U ní bylo zajištěno více než 100 000 Kč v hotovosti, zřejmě se jednalo o peněžní prostředky pocházející právě z prodeje nelegálně dovezeného tabáku. Kromě peněžních prostředků se podařilo u dotyčného zajistit také velké množství platebních karet vydaných na jména různých osob polské státní příslušnosti, jejichž účty k těmto peněžním transakcím měly být pravděpodobně zneužity. Dvě osoby byly zadrženy na Liberecku přímo při obchodní transakci.

Dosud bylo kriminalisty zajištěno cca 840 tisíc korun, ale lze reálně předpokládat, že objem zajištěných prostředků bude vyšší. Všechny tři osoby kriminalisté NCOZ obvinili z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a následně na návrh státního zástupce byly vzaty soudem do vazby.

Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až do výše deseti let. 

 



kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky