CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 22.01.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci mají nové operační centrum

Celní správa České republiky má od ledna 2021 v provozu nové operační centrum. Pracoviště je na nejvyšší úrovni a srovnatelné s operačními středisky jiných složek integrovaného záchranného systému. Slouží pro efektivní komunikaci mezi hlídkami celní správy a operačními důstojníky. V případě potřeby poskytne podporu složkám integrovaného záchranného systému.

Výstavbu nového operačního centra lze rozdělit do tří fází.  V první fázi došlo k rekonstrukci vhodných prostor v budově Generálního ředitelství cel a vytvoření odpovídajícího zázemí pro pracovníky sloužící v režimu 24/7. Centrum je vybaveno technologiemi pro šest plnohodnotných pracovišť a oddělené pracoviště vedoucího referátu. Operační důstojníci mají k dispozici nejen tři monitory zobrazující veškeré potřebné informace, nebo dotykově ovládané komunikační centrum, ale i velkoplošnou digitální stěnu. Všichni pracovníci tak mají přehled o aktuálně probíhajících akcích, pohybu hlídek a dalších informacích důležitých pro efektivní výkon služby. Do nového systému je také implementováno možné propojení s operačním střediskem Policie ČR.  Díky tomu se zefektivní komunikace při společných akcích. 

V poslední fázi se vytvořil nový informační software sjednocující stávající systémy používané celní správou. Nový systém především zefektivní komunikaci s mobilními hlídkami celníků. Zároveň dalším jednotkám a řídícím pracovníkům umožní maximální informovanost.

Současně se spuštěním nového operačního centra v Praze došlo k úplnému zrušení stávajícího pracoviště v Českých Budějovicích a modernizaci operačního střediska v Olomouci. Celkově tak došlo k úspoře šesti pracovních míst. Kompletní výstavba, včetně hardwarového a softwarového vybavení stála celní správu 28 000 000 Kč.

 

 


nprap. Ivana Kurková
zástupce tiskové mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 603 610
e-mail.: i.kurkova@cs.mfcr.cz
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky