CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 04.05.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili daňový podvod za více než 25 milionů korun

Olomoučtí celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili koncem března na Olomoucku skupinu osob ukrajinské a bulharské národnosti. Ta je podezřelá, že daňovou trestnou činností způsobila škodu za více než 25 milionů korun. Osoby jsou z okruhu obchodních společností, jejichž podnikatelská aktivita tkví v poskytování levných zahraničních pracovních sil.

Specialisté zadokumentovali, že povedená skupinka provádí aktivity prostřednictvím jedné oficiální registrované pracovní agentury na základě platného povolení. Další aktivity byly přes neregistrované agentury. Z jejich účtů pak skupina osob vybírala hotovost a v účetnictví vykazovala úmyslně fiktivní pořizovací náklady. Svým jednáním snižovala základ pro stanovení daně z přidané hodnoty a současně daně z příjmu právnických osob.

V současné době je daňový únik vyčíslen ve výši 25 milionů korun, ale s ohledem na následující uzavření zdaňovacích období bude únik zřejmě vyšší.

Za účelem náhrady způsobené škody státu na daních zajistili celníci při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor finanční prostředky v hotovosti a na účtech ve výši 9,5 milionu korun a majetek v hodnotě 20,5 milionu korun.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství Ostrava, pobočka Olomouc.

Provozování pracovních agentur je populární podnikatelský artikl. Obnáší související rizika s plněním nejen daňových povinností, ale také dalších povinností souvisejících se zdravotním pojištěním a podobnými poplatky, povinnostmi vůči správám sociálního zabezpečení a pracovním úřadům. Tyto povinnosti jsou mnohdy úmyslně obcházeny za účelem zjednodušení formalit, vyhýbání se finančním závazkům vůči institucím a prioritně navýšení finančního profitu nejen na úkor státu, ale i samotných pracovníků, kteří se stávají pro tyto „agentury“ pouhým zbožím.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky