CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 18.06.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili pašované cigarety v hodnotě 38,4 mil. Kč

Mobilní hlídka Celního úřadu pro Jihomoravský kraj zastavila v úterý jízdní soupravu nákladního vozidla polské imatrikulace, která vezla třicet tisíc kartonů obsahujících 6 milionů nekolkovaných cigaret v hodnotě 38, 4 mil. Kč. Tento výjimečný záchyt se podařil díky obdržené operativní informaci od polských kolegů z Celního a daňového úřadu ve Wroclawi, kterou královéhradečtí celníci nadále rozpracovali se svými protějšky z Brna.

 

Příslušníci oddělení zpoplatněných komunikací Celního úřadu pro Jihomoravský kraj kontrolovali polský tahač s chladírenským návěsem, který se pohyboval po úseku dálnice D2 ve směru Břeclav – Brno. Vytipované vozidlo bylo svedeno do prostoru brněnského celního úřadu, kde byla zahájena kontrola nákladového prostoru vozidla v rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu.

 

Řidič po předložení osobních a registračních dokladů k vozidlu celníkům sdělil, že přepravuje brambory ze Slovenska do Německa. To bylo také uvedeno v kontrolovaných dokumentech k nákladu. Po otevření návěsu příslušníci zjistili, že prostor je naplněn vyrovnanými paletami, na kterých byla ložena červená řepa sloužící jako krycí náklad. Celníci pojali podezření a za účasti řidiče provedli vykládku palet a důkladnou kontrolu dalšího loženého nákladu.

Velkým překvapením bylo, když se za vyloženým krycím nákladem objevilo dalších dvacet pět palet, které obsahovaly třicet tisíc kartonů cigaret značky Marlboro red bez platné tabákové nálepky.

Řidič kamionu nedoložil celníkům k nalezeným cigaretám žádné přepravní doklady, a proto byl případ předán kolegům na odbor pátrání Brno k přijetí dalších opatření.

 

Předběžně vyčíslený daňový únik činí 19,2 mil Kč. V případě prodeje originálních cigaret značky Marlboro by hodnota nákladu činila 38,4 mil Kč.

 

Od počátku roku odhalili celníci při kontrolách v silniční a železniční dopravě několik dalších výrazných záchytů tabákových výrobků. Celkem se jedná řádově o stovky kilogramů tabáku ke kouření či tabáku do vodních dýmek a stovky tisíc kusů cigaret. Významné případy nelegální přepravy tabákových výrobků byly odhaleny například Celními úřady pro Olomoucký, Liberecký, Ústecký kraj a kraj Vysočina.


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky