CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 29.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Kontrolní akce na D8 přinesla pozitivní výsledky

Během intenzivní kontrolní akce „ROAD 8 2022“ na odpočívce Siřejovice celníci zkontrolovali 293 dopravních prostředků, vybrali přes čtyřicet dva tisíc na neuhrazených pokutách od cizinců, zajistili nezdaněné tabákové výrobky, uložili pokuty ve výši téměř třicet tisíc za nezaplacené elektronické dálniční známky a odhalili čtyři nelegální migranty.

Kontrolní stanoviště na 43, 8 km dálnice D8 zabezpečovali ve dnech 23. a 24. června celníci z Celního úřadu pro Ústecký kraj s kolegy z celních úřadů pro Středočeský kraj, hlavní město Prahu a příslušníky Celní správy Spolkové republiky Německo. Společně pátrali po zboží uniklém celnímu dohledu a omamných a psychotropních látkách. Pro rychlejší a efektivnější kontrolu využili nejmodernější technické vybavení celní správy - velkokapacitní mobilní rentgen, mobilní zavazadlový rentgen, mobilní laboratoř, speciální vozidlo pro detekci omamných a psychotropních látek.

Za celé tři dvanáctihodinové směny zkontrolovali příslušníci mobilního dohledu 293 dopravních prostředků a 90 návěsů nejčastěji s registrační značkou rumunské (132), české (42), bulharské (32) a maďarské (20) imatrikulace. Celníci na místě odhalili přes padesát podezření z porušení právních předpisů a 700 litrů nezdaněných minierálních olejů. Řidič s rumunskou registrační značkou převážel do Německa nezdaněné cigarety a tabák (1460 kusů cigaret a 700 g tabáku) a cestující v autobusu rumunské imatrikulace 46 litrů nezdaněných lihovin. Konkrétně se jednalo o 240 ks skleněných lahví vodky Skalinskaya s rumunskou kontrolní páskou a 18 lahví s neznámou lihovinou bez označení. Z možné obavy před metanolem celníci analyzovali obsah lihoviny mobilní laboratoří. Jednalo se o cca 38% lihovinu. Ve všech případech bylo zboží, ze kterého nebyla odvedena spotřební daň zajištěno a vyměřena daň více jak 20 000 Kč.

Při kontrole nákladního automobilu bulharské imatrikulace převážejícího slunečnicová semínka (za pomoci velkokapacitního rentgenu) byl řidič vyzván k opuštění vozidla. Současně uvedl, že se ve vozidle ani v návěsu nevyskytují žádní lidé. Po této informaci bylo vozidlo prověřeno RTG technikou. Překvapením pro celníky byly čtyři siluety na scanu obrazovky. Nákladový prostor skutečně ukrýval osoby cizí státní příslušnosti (afghánské), které byly následně předány cizinecké policii k dalšímu šetření.


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky