CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 13.07.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Akce LIBRA zaměřená na kontrolní vážení s podezřením na přetížená vozidla

Na základě podnětu od veřejnosti a následné analýzy celní správy se konala v měsíci červnu kontrolní akce s názvem LIBRA, jež byla určena mobilním hlídkám v terénu. Kontroly byly zaměřeny na jednu z mnoha kompetencí celníků, a to nízkorychlostní kontrolní vážení s podezřením na přetížení nákladních a dodávkových vozidel. Takto přetížená vozidla totiž nejen ničí pozemní komunikace, ale i brzdná dráha v případě nouzového brždění se razantně prodlužuje, čímž dochází k ohrožení ostatních účastníků silničního provozu. Kontroly probíhaly převážně na dálnicích.

Celkem bylo zapojeno deset úřadů (Celní úřad pro Zlínský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský, Jihočeský kraj a Celní úřad pro hlavní město Prahu), které na základě poskytnuté analýzy a svých místních znalostí provedly kontroly, a to jak samostatně, tak v součinnosti s Centrem služeb pro silniční dopravu.

Bylo zkontrolováno celkem 163 zájmových vozidel a prověřeno 432 subjektů. Mobilní hlídky zjistily 46 porušení, byly uděleny pokuty v celkové výši 150 000 Kč a vybrány kauce ve výši 104 000 Kč. Hlídky narazily mezi kontrolovanými i na několik dlužníků, od kterých vybraly 20 500 Kč. Mezi hříšníky se objevili i takoví jedinci, kteří překročili povolenou hmotnost až dvojnásobně. U takovýchto markantních přetížení kromě pokuty lze udělit i zákaz jízdy do odstranění závady (přeložení části nákladu na další vozidlo).

Nejvíce pozitivních kontrol (14) měl Celní úřad pro Olomoucký kraj, který rozdal za přestupky pokuty ve výší 66 500 Kč a vybral 36 000 Kč na kaucích. Následoval Celní úřad pro hl. město Prahu s pokutami ve výši 43 000 Kč a kaucemi 9 000 Kč.

Kromě přetížených vozidel bylo zjištěno porušení v oblasti přepravy nebezpečných látek (ADR) a zajištěno 8 400 ks cigaret. 


nprap. Ivana Kurková
zástupce Tiskové mluvčí
tel: +420261 331 931
mobil: +420 724 603 610
e-mail: media@cs.mfrcr.cz
Skočit na začátek stránky