CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 27.09.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celní správa ČR uspořádala 19. mistrovství psovodů služebních psů ve vyhledávání drog

Celní správa ČR uspořádala ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy ČR třídenní Mistrovství psovodů služebních psů ve vyhledávání drog, kterého se zúčastnili také zástupci dalších bezpečnostních sborů. Absolutním vítězem se stal prap. Jiří Toman se svým psem Buttonem z Celního úřadu pro Jihočeský kraj. 

Tato pravidelná kynologická akce se konala od 20. do 22. září a byla tradičně pojata jako otevřené klání. Své síly změřilo devět psovodů celní správy s kolegy z Policie České republiky, Armády České republiky, Vojenské policie a Vězeňské služby. Zahraničí letos reprezentovali dva psovodi se služebními psy z Finanční správy Slovenské republiky a mimo soutěž také psovod se služebním psem Celní správy Německa. Kvalitu a rychlost provedené práce soutěžících hodnotilo šest rozhodčích ze čtyř bezpečnostních sborů.

„Mistrovství ve služební kynologii rozvíjejí spolupráci mezi jednotlivými bezpečnostními sbory, utužují osobní vztahy příslušníků a jsou výbornou příležitostí pro vzájemnou výměnu zkušenosti v této oblasti,“ sdělil plk. David Chovanec, statutární zástupce generálního ředitele GŘC, který při slavnostním vyhodnocení předával ocenění absolutnímu vítězi. 
 
„Psovodi v rámci pachových prací absolvovali během tří dnů vyhledávání různých typů drog v osobních a nákladních automobilech, v autobusech, v poštovních zásilkách i ve třídách základní školy. Nově zařazenou disciplínou tohoto tradičního mistrovství bylo vyhledávání drog ukrytých u osob“, uvedl ppor. Martin Kobrč, vedoucí Výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy ČR a jeden z rozhodčích.  Součástí šampionátu bylo také deset disciplín poslušnosti. 

Celkovým vítězem 19. mistrovství psovodů služebních psů Celní správy ČR ve vyhledávání drog se stal prap. Jiří Toman z Celního úřadu pro Jihočeský kraj se psem Buttonem, který si odváží titul „Mistr Celní správy ČR“ a je držitelem i Putovního poháru generálního ředitele GŘC pro rok 2022 v kategorii vyhledávání OPL. Zároveň na mistrovství předvedl se svým svěřencem Buttonem i nejlepší pachové práce. 
Druhé místo obsadil prap. Karel Neuman z Celního úřadu pro Plzeňský kraj se psem Rexem a třetí příčka patří prap. Prokopu Balašovi z Celního úřadu Praha Ruzyně a jeho služební feně Eře. Ocenění za nejlepší poslušnost získal psovod Celního úřadu pro Jihomoravský kraj prap. Ivo Tománek se psem Leošem.

Slavnostní předání ocenění vítězům se uskutečnilo před novou multifunkční kynologickou halou za přítomnosti plk. Petra Koutného, náměstka ředitele Služby pořádkové policie Policejního prezidia. 





plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky