CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 07.12.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili nelegální preparátorství ohrožených živočichů

Ostravští celníci ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili osoby, které neoprávněně nakládaly s chráněnými živočichy. Realizace trestního spisu proběhla na začátku listopadu na Ostravsku. Celníci provedli šest domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor. U osob zajistili celkem 247 uhynulých exemplářů neoprávněně držených 105 druhů živočichů v různém stádiu preparátorského zpracování.

Z celkového zajištěného množství bylo 131 exemplářů chráněno podle zákona o ochraně přírody a jsou zařazeny na seznam zvláště chráněných druhů (8 kriticky ohrožených živočichů, 55 silně ohrožených živočichů, 68 ohrožených živočichů). Některé uhynulé exempláře jsou zařazeny na seznamu CITES a patří tak mezi nejvíce ohrožené druhy, se kterými je mezinárodní obchod zakázán (rys ostrovid, medvěd hnědý, vydra říční, výr velký, jestřáb lesní, sova pálená, včelojed lesní, kalous ušatý, krahujec obecný), či omezen a kontrolován (krajta, leguán, varan, zoborožec).

Zajímavostí je, že hlavní podezřelý byl v roce 2019 za stejnou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu v délce 36 měsíců, tedy svým jednáním mařil výkon úředního rozhodnutí. Jelikož se jednalo o jediný zdroj obživy podezřelého a k vykonávání preparátorské činnosti neměl příslušné živnostenské oprávnění, kriminalisté mu navíc sdělili obvinění ze spáchání přečinu neoprávněné podnikání.

Do vyšetřování si případ převzali kriminalisté z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Ti zahájili trestní stíhání proti třem osobám. Obvinění jsou stíháni na svobodě a hrozí jim trest odnětí svobody až na tři roky.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky