CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 14.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celorepubliková kontrolní akce DIOR zaměřená na porušování práv duševního vlastnictví

V pátek 10. června a v sobotu 11. června provedli celníci intenzivní kontrolní akce v příhraničních tržnicích a kamenných obchodech napříč republikou v rámci kontrolní akce DIOR, kterou vyhlásilo Generální ředitelství cel. Akce byly zaměřené na kontrolu na dodržování práv duševního vlastnictví. Při prohlídce celkem 74 subjektů bylo zajištěno téměř 6 tisíc kusů padělaného zboží. Nejčastěji se jednalo o textilní výrobky, koženou galanterii (kabelky, pásky, peněženky), obuv, hračky, parfémy, hodinky, ale i mobilní příslušenství. Zboží bylo neoprávněně označeno logy renomovaných světových výrobců. V případě, že by se podařilo prodejcům falzifikáty prodat, by škoda způsobená majitelům ochranných známek činila více než 42 milionů korun.   

Za oba dva dny bylo na kontroly nasazeno více než 170 celníků. Nejvíce se jim dařilo v Jihočeském kraji na tržnicích v katastru obcí Strážný, Studánky a Vyšší Brod, dále úspěšní byli i kolegové v Jihomoravském kraji na příhraničních tržnicích na Znojemsku a Brněnsku.

V případě potvrzení podezření z porušení práv duševního vlastnictví hrozí kontrolovaným osobám zničení zajištěného zboží, další kroky bude podnikat majitel práva duševního vlastnictví prostřednictvím soudního řízení.

 


nprap. Ivana Kurková
zástupce Tiskové mluvčí
tel: +420261 331 931
mobil: +420 724 603 610
e-mail: media@cs.mfrcr.cz
Skočit na začátek stránky