CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 12.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celorepubliková kontrolní akce OHAŘ III zaměřená na značení tabákových výrobků

Na začátku dubna (1. – 7. 4. 2022) provedli příslušníci Celní správy České republiky celorepublikovou kontrolní akci s názvem „OHAŘ III.“, která byla zaměřena primárně na značení tabákových výrobků v příhraničních oblastech, kamenných provozovnách a tržnicích.

Kontrolní akce byla realizována v souvislosti se změnou sazby spotřební daně u tabákových výrobků z písmene F na písmeno G.

Do kontrolní akce bylo celkem v rámci jednoho týdne nasazeno 453 celníků, a to včetně příslušníků služební kynologie se služebními psy se specializací na vyhledávání tabákových výrobků.

Celkem bylo zkontrolováno 466 subjektů, ve 155 případech bylo zjištěno porušení právních předpisů, a to nejen v oblasti kontroly tabákových výrobků, ale také lihovin a dalších komodit podléhajících spotřební dani.

V rámci kontrolní akce bylo zajištěno:

  • 362 661 ks cigaret značených nesprávným způsobem,
  • 33,6 kg neznačeného tabáku (včetně tabáku do vodních dýmek),
  • 11,2 litru neznačených lihovin,
  • 2 389 ks nezdaněných cigaret,
  • 291 litru lihovin, u kterých daňový subjekt neprokázal jejich zdanění dle zákona o SPD,
  • 467 litru piva, u kterého daňový subjekt neprokázal jeho zdanění dle zákona o SPD.

Nejvíce cigaret značených neplatnou tabákovou nálepkou bylo zajištěno v územní působnosti CÚ pro Karlovarský kraj (cca 240.207 ks), CÚ pro Jihočeský kraj (cca 33.744 ks), Ústecký kraj (16.318 ks) a CÚ pro Plzeňský kraj (cca 15.330 ks).

Nejvíce neznačeného tabáku (včetně tabáku do vodních dýmek), popřípadě značeného tabáku neplatnou tabákovou nálepkou bylo zajištěno v územní působnosti CÚ pro Plzeňský kraj (19,35 kg) a CÚ pro Kraj Vysočina (1,3 kg).

V návaznosti na kontrolní akci bylo příslušníky útvaru mobilního dohledu CÚ pro Karlovarský kraj na základě vlastní vyhledávací činnosti zajištěno v jedné provozovně 212.312 ks cigaret značených nesprávným způsobem, tedy dle staré výše spotřební daně.

Celní úřad pro Karlovarský kraj, co se týká úspěšnosti kontrolní akce, zaznamenal své prvenství také při kontrole lihovin. Při několika kontrolách zajistili celníci z oddělení Dohledu nad subjekty cca 90 litrů lihovin, u kterých daňový subjekt nepředložil nabývací doklady (neprokázal správci daně zdanění těchto výrobků).

Při kontrole jedné provozovny objevili příslušníci Celního úřadu pro Liberecký kraj skladování 11,2 litru neznačených lihovin (lihoviny neopatřené kontrolní páskou).

Obchodníci s tabákovými výrobky mohli prodávat nebo skladovat jednotková balení cigaret s tabákovou nálepkou s nižší sazbou daně označenou písmenem „F" až do 31. března 2022. Porušení bude řešeno ve správním řízení a zajištěné cigarety budou pod dohledem celníků zničeny.

Únik spotřební daně u všech zajištěných komodit přesahoval částku 300.000 Kč.

 


nprap. Ivana Kurková
zástupce Tiskové mluvčí
tel: +420261 331 931
mobil: +420 724 603 610
e-mail: media@cs.mfrcr.cz
Skočit na začátek stránky