CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 25.11.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Mezinárodní kynologická konference v Heřmanicích

Dnešním dnem končí týdenní mezinárodní CLEP kynologická konference, kterou uspořádala Celní správa ČR v rámci předsednictví v Radě Evropské unie. V Heřmanicích si psovodi z jedenácti států vyměňují zkušenosti v oblasti vyhledávání peněžní hotovosti a trénují společně se svými služebními psy.

Záměrem této konference bylo seznámit se nejen s praxí a metodikou výcviku služebních psů na vyhledávání bankovek, ale získat povědomí o aktuální situaci dovozu nadlimitního množství peněžních prostředků do států EU v důsledku aktuálního dění ve světě; např. migrace, válečné konflikty, praní špinavých peněz.

Nelegálně přepravené finance mohou být zneužity pro trestnou činnost a současně osoby, které je legálně či nelegálně přepravují se mohou nacházet na seznamu mezinárodních sankcí.

Účastníci z Litvy, Lotyšska, Řecka, Irska a Slovenska, resp. států tvořících vnější hranici Evropské unie se shodli na tom, že evidují nárůst nelegálně dovážené hotovosti do země. Všichni psovodi přivítali možnost společné výměny zkušeností a tréninku. Se svými služebními psy cvičili vyhledávání bankovek na osobách, příručních zavazadlech i ve vozidlech. Velmi cenným poznatkem pro ně byla možnost tréninku na různých typech bankovek, tj. americké dolary, izraelské šekely, eura a české koruny. Součástí programu byl i workshop na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze.

Konference se zúčastnila i Gruzie, které aktuálně nemá vycvičené psy na vyhledávání bankovek, ale s ohledem na současnou situaci zahájí jejich výcvik. Součástí programu byl i workshop na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze.

Slavnostní ukončení konference a předání certifikátů účastníkům se uskutečnilo na radnici ve Frýdlantě.

Celním orgánům EU je třeba ohlásit převoz platidel v české nebo zahraniční měně, cenných papírů, zlatých slitků, nuget a zlatých slitků v úhrnné hodnotě 10 000 EUR nebo vyšší.

 


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky