CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 12.12.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Mladík své podnikání začal obchodem s drogami

Brněnští celníci z protidrogového oddělení sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili v Brně 19letého Čecha, který nezákonně obchodoval s psychotropními látkami (MDMA, Ketamin). Na konci listopadu provedli celníci závěrečnou realizaci, kdy při domovních prohlídkách našli 4,3kg MDMA (extáze)v tekuté formě a zajistili bohatý důkazní materiál. V průběhu prověřování je zadokumentován obchod s nejméně 17 kilogramy syntetických drog.

Na jaře začal mladý muž experimentovat s Darknetem a spojil se s obchodníky drog. K transportu drog využíval přepravní společnosti. Drogy nakupoval v Nizozemí a pak je posílal s finančním profitem na Nový Zéland a do USA. Zásilky jezdil z konspiračních důvodů zasílat i mimo svůj region, často na Slovensko, do Rakouska nebo do Polska. Jedna ze zajištěných zásilek na Nový Zéland obsahovala 5 litrů MDMA neobvykle v tekuté formě. Tam se prodejní cena 0,5 kg MDMA pohybuje v rozmezí 50 000 – 175 000 USD. Peníze přijímal prostřednictvím kryptoměn a za svoji krátkou činnost si přišel nejméně na 700 000 Kč, za které si pořídil sportovní automobil a exotické dovolené. Během domovní prohlídky zajistili celníci velké množství mobilních telefonů a sim karet, které muž pravidelně měnil.

Do vyšetřování si případ převzali kriminalisté z Národní protidrogové centrály. Ti zahájili trestní stíhání. Obviněný je ve vazbě a hrozí mu trest odnětí svobody až na 12 let. 


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky