CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 13.09.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Svým klientům mohl Čech prodat až stovky kilogramů konopí a kilogramy metamfetaminu

Celníci protidrogového oddělení brněnského odboru pátrání Generálního ředitelství cel prověřovali od září loňského roku podezření z nelegálního obchodování s konopím a s psychotropní látkou metamfetamin. V závěru akce pod krycím názvem „FIXA provedli celníci na Brněnsku, Ostravsku a Hodonínsku 19 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. Zajistili při tom varnu metamfetaminu, půl kilogramu metamfetaminu, prekurzory k jeho výrobě, jeden a půl kilogramu konopí, tekutou extázi, pozemek v hodnotě 3 500 000 Kč, 700 000 Kč v hotovosti, 700 000 Kč na bankovním účtu, výpočetní techniku a další důkazní materiály. Zadrženo bylo deset osob.

V průběhu trestního prověřování vyšlo najevo, že v letech 2019 – 2020 prodal Čech 80 kilogramů konopí do Polska (kilogram za 50 000 Kč), kde měl polský kupec vlastní odběratelskou síť. Zároveň od téže osoby koupil za 6 000 EURO dva kilogramy MDMA. V minulosti mohl muž prodat až stovky kilogramů konopí. Drogy ukrýval v bytě a v pronajatých garážích, do jeho obchodů zapojil i svoji manželku. Obchodem s drogami si mohl vydělat osm milionů korun. Peníze použil na nákup pozemku a na rodinné výdaje. Osoba zobchodovala sedm kilogramů metamfetaminu a bylo zadokumentováno 600 kusů tablet extáze. Hlavní pachatel, který byl dříve trestán na území Slovenské republiky za drogovou trestnou činnost, působil na drogové scéně více než deset let. Měl uzavřenou skupinu odběratelů, ve které fungovala vzájemná důvěra, kdy peníze za předané drogy inkasoval zpětně nebo před dodávkou drog, dle aktuálních finančních možností odběratelů.

Na závěrečné realizaci trestního spisu, která se uskutečnila v květnu roku 2022, se podíleli příslušníci protidrogových oddělení napříč celní správou a rovněž kolegové z Národní protidrogové centrály.

Za nezákonné jednání hrozí hlavnímu pachateli 8 – 12 let trestu odnětí svobody, přičemž stále existuje možnost překvalifikování skutku na vyšší sazbu 10 – 18 let trestu odnětí svobody.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky