CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 27.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Všechny zásilky nízké hodnoty dnešním dnem můžete proclívat přes aplikaci celní správy

Celní správa dnešním dnem rozšiřuje služby pro veřejnost. Přes aplikaci eCeP lze deklarovat všechny zásilky do hodnoty 150 EUR včetně darů do 45 EUR dopravovaných jakýmkoli přepravcem, ne pouze Českou poštou.

Příjemce, který si objedná zásilku na zahraničním e-shopu mimo EU, platí od října loňského roku dle celní a daňové legislativy daň z přidané hodnoty a podává elektronické celní prohlášení.

Celní správa ČR v rámci klientského přístupu vytvořila pro veřejnost aplikaci eCeP, prostřednictvím které umožnila veřejnosti zdarma podávat elektronické celní prohlášení u zásilek do hodnoty 150 EUR. Vzhledem k tomu, že 90 % všech zásilek bylo doručováno poštovními operátory, umožňovali celníci v první fázi deklarovat prostřednictvím aplikace eCeP pouze zásilky zboží, které doručovala Česká pošta s.p.

Aplikaci eCeP mohou nově využít rovněž všichni příjemci zásilek nízké hodnoty, kterým je zboží dopraveno expresním přepravcem či jinou společností. Pro podání elektronického celního prohlášení je třeba se předem identifikovat na cPortále a zadat osmnáctimístné číslo celní formality a číslo položky, kterou bylo zboží umístěno do dočasného skladu nebo propuštěno do režimu tranzitu. Příslušné číslo sdělí příjemci zásilky přepravce, který provozuje dočasný sklad, ve kterém je zásilka uložena před jejím doručením. U zboží přepravovaného poštovním operátorem je možné využít také číslo celní formality, zůstává možnost zásilku identifikovat přes podací číslo zásilky.

Příjemce může nadále využít možnosti nechat se zastupovat v celním řízení přepravcem.

Informační web celnička poskytující návod pro podání celního prohlášení bude aktualizován.

 


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky