CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 23.02.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Úspěšná kontrolní akce JEZERO

Více než 11 tisíc kusů padělaného zboží, jehož hodnota by v ceně originálních výrobků činila téměř 40 milionů korun, to je výsledek jednodenní celorepublikové kontrolní akce s názvem Jezero.

V sobotu 19. února proběhla napříč republikou na příhraničních tržnicích, konkrétně se jednalo o tržnice v Potůčkách, ve Hřensku, na Svatém Kříži a v Hatích, velká kontrolní akce celní správy na dodržování ochrany práv duševního vlastnictví. Do akce byla nasazena více než stovka celníků. Pro  zabezpečení osob provádějících kontrolu byli po celou dobu kontroly přítomni i tři psovodi se svými psy, speciálně vycvičenými na obranné práce. Celníci rozdělení do skupin zkontrolovali v jediný den dvacet provozoven. Byli úspěšní na všech předem vytipovaných kontrolních místech, z toho na dvou (v Potůčkách a v Hřensku) byly dokonce objeveny tajné skladovací prostory.

Celníci zajistili padělky textilního zboží, hodinek, parfémů, kožené galanterie (kabelky, peněženky, opasky), zboží bylo neoprávněně označeno logy renomovaných světových výrobců.

Kromě falzifikátů v jednom ze stánků bylo zabaveno více než šest tisíc kusů nekolkovaných cigaret, únik na spotřební dani by činil téměř 30 tisíc korun.

Prodejci na příhraničních tržnicích mají falzifikáty volně vystavené ve svých stáncích, forma prodeje neprobíhá skrytou formou, jak tomu většinou bývá v pražské tržnici Sapa. V Sapě si prodejci vytipovávají své potenciální zákazníky a vezmou je do tajné skrýše, která bývá napěchována padělky.

 

 


nprap. Ivana Kurková
zástupce Tiskové mluvčí
tel: +420261 331 931
mobil: +420 724 603 610
e-mail: media@cs.mfrcr.cz
Skočit na začátek stránky