CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 03.10.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Čeští celníci se zúčastnili společné kontrolní akce s Europolem

V druhé polovině června se čeští celníci zúčastnili mezinárodně koordinované operace ve skladu zasilatelské společnosti. U ní se zaměřili na zboží porušující práva duševního vlastnictví, konkrétně na padělky hraček. 

Akce se uskutečnila pod záštitou Europolu a byla součástí společné mezinárodní operace, kterou koordinoval francouzský úřad DNRED (Národní ředitelství pro zpravodajské a celní vyšetřování). Kontrolní akce se spolu s Českou republikou účastnily také Španělsko, Itálie, Velká Británie a Německo. V rámci všech kontrol bylo zajištěno více než 16 milionů balení hraček, které byly neoprávněně opatřeny ochrannými známkami známých společností. Čeští celníci zajistili více než 150 tisíc kusů padělků hraček. 

Podle kvality zpracování a provedených chemických expertiz bylo zřejmé, že zajištěné hračky jsou pro spotřebitele v mnoha případech velmi nebezpečné. Českým celníkům komplikoval průběh kontroly především fakt, že na všechny ochranné známky padělaných hraček nebyla podána žádost o přijetí opatření na vnitrostátním trhu. V praxi tak vzniká situace, kdy celníci nemají legislativní oprávnění toto zboží zadržet a následně jej zničit pod celním dohledem. I přes komplikace, se kterými se museli čeští celníci při kontrole vypořádat, byla akce úspěšná. 

Celní správa České republiky se do podobných mezinárodních operací zapojuje pravidelně a udržuje krok s aktuálními trendy v oblasti distribuce padělaného zboží. Společnosti zabývající se internetovým obchodem poskytují orgánům státní správy součinnost a snaží se vyvíjet vlastní protipadělkové politiky a mechanismy. Mezinárodní kontrolní akce s tímto zaměřením budou pokračovat i nadále.
 
Video francouzského úřadu DNRED


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky