CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 11.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Čeští celníci vycvičili sedm psů pro Izrael

Čeští celníci z Heřmanic vycvičili pro Celní a daňovou správu Izraele během tří měsíců sedm služebních psů na vyhledání drog, bankovek a tabáku a proškolili šest psovodů. Izraelci si psy určené pro výcvik vybrali a nakoupili sami v České republice. Po návratu do Izraele budou psi nasazeni v přístavech, mezinárodních letištích Tel Aviv a Eilat, na hraničních přechodech s Jordánském Egyptem a při kontrolách poštovních zásilek.

Před třemi měsíci zahájili čeští a izraelští celníci ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích (VZSK) v pořadí již čtvrtý kurz služební kynologie. V jeho průběhu předali svým kolegům ze zahraničí cenné kynologické zkušenosti a pomohli jim vycvičit služební psy pro vyhledávání omamných a psychotropních látek a bankovek. V Izraeli dochází ke stále častějším záchytům nelegálního tabáku a tabákových výrobků, a proto celníci poprvé v historii pro tuto zemi vycvičili i služebního psa na vyhledávání této komodity. Izraelští psovodi absolvovali náročný výcvik nejen v prostoru nové multifunkční výcvikové haly, ale získané zkušenosti prověřili se svými svěřenci také při kontrolách na silnicích, letišti a v jiných objektech.

Odměnou za každodenní úsilí bylo úspěšné absolvování závěrečných kynologických zkoušek, které se konaly tento týden. Všichni kurzisté ukončili výcvik s nejvyšším ohodnocením. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v historické budově radnice ve Frýdlantu za přítomnosti starostů obcí Frýdlant a Heřmanice, zástupců celních správ Izraele a České republiky a konzulky Izraelského velvyslanectví. Tento kurz navázal na dlouholetou spolupráci s izraelskou celní správou, pro kterou v Heřmanicích čeští celní kynologové od roku 2014 vycvičili 21 psů a proškolili 2 instruktory kynologického výcviku a 18 psovodů.

Výcvikové zařízení služební kynologie v Heřmanicích má od roku 2005 statut Regionálního výcvikového střediska Světové celní organizace – WCO a Celní správa ČR patří ke světové špičce služební kynologie. Doposud uskutečnila třicet jedna zahraničních kurzů, během nichž proškolila 31 instruktorů a 91 psovodů z celého světa. Trvale spolupracuje s partnery i z jiných českých bezpečnostních sborů a zahraničních celních správ (Rakousko, Německo, Slovensko, Lotyšsko, Bulharsko, Gruzie, USA, Republika Peru a Francie).


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky