CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2023
        • Neohlášenou hotovost za více než 1,5 mil. EUR zajistili od začátku roku celníci na Letišti Praha
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 26.01.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Neohlášenou hotovost za více než 1,5 mil. EUR zajistili od začátku roku celníci na Letišti Praha

Během prvních tří týdnů zjistili příslušníci Celní správy ČR na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze téměř tři desítky případů neohlášeného přeshraničního převozu finanční hotovosti. Souhrnně tak zajistili různé platební měny (převážně české koruny, americké dolary, eura, vietnamské dongy) v přepočtu za 1 534 819 EUR.

Při zvýšeném dozoru využili čeští celníci výpomoc psovodky Finanční správy SR, která se svým psem během dvou týdnů odhalila jedenáct případů nelegálního převozu finanční hotovosti. Spolupráce vyplynula z loňského workshopu, který organizovala Celní správa ČR ve svém výcvikovém zařízení a jehož se zúčastnili kynologové z jedenácti převážně evropských zemí.

Odhalování neohlášeného přeshraničního převozu finanční hotovosti (CASH CONTROLS) je jednou z hlavních priorit Celní správy České republiky pro letošní rok. Vychází to z nestabilní mezinárodní situace. „Důvodů je několik, situace na Ukrajině, migrace nebo mezinárodní terorismus. Je vidět, že převoz peněžní hotovosti jde do závratných částek a na to jsou samozřejmě navázány další formy praní špinavých peněz, jako například v oblasti hazardních her,“ uvedl ředitel odboru dohledu plk. Petr Müller.

Nutnost mezinárodní spolupráce zdůraznil při setkání vedení generální ředitel Celní správy ČR brig. gen. Marek Šimandl: „Spolupráce byla poslední dobou realizována z naší strany tím, že jsme slovenské finanční správě zapůjčili mobilní rentgen, který měsíc sloužil na hranici mezi Slovenskem a Ukrajinou. Máme domluvu, že v budoucnu podobnou záležitost zopakujeme. Stejně tak v případě potřeby budeme jednat o spolupráci i v dalších oblastech, protože zvlášť v dnešní době, která je bezpečnostně velmi citlivá, je tato spolupráce velmi nutná.“

Prezident Finanční správy Slovenské republiky Jiří Žežulka dodal: „Jsem moc rád, že česká celní správa a slovenská finanční správa spolu spolupracují skutečně jako dvě sesterské organizace. Budoucí spolupráce pro nás aktuálně vyplývá z ukrajinského konfliktu, protože slovenská finanční správa nemá a nikdy neměla kapacity na to, aby zvládala pohyb zboží a lidí v takové frekvenci, jako v současnosti.“

Celní správa ČR provádí dozor v oblasti přeshraničního převozu hotovosti, a to dle zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Cestující převážející přes hranice EU hotovost vyšší než 10 000 EUR mají vůči celním orgánům ohlašovací povinnost. Za její nesplnění lze uložit pokutu do 10 000 Kč na místě a ve správním řízení až do 10 000 000 Kč. 


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky