CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 10.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Průvodní doklady pro dopravu zboží se spotřební daní už jen elektronicky

Od poloviny února, konkrétně od 13. 2. 2023, dojde ke zjednodušení a urychlení procesu při dopravách vybraných výrobků (pivo, víno a meziprodukty, líh, minerální oleje, tabákové výrobky) ve volném daňovém oběhu mezi členskými státy EU.

Podnikatelská veřejnost jistě přivítá elektronizaci dokladů, které musí ještě do 13. února tohoto roku tisknout a dopravce je musí mít fyzicky u sebe, pokud dopravuje vybrané výrobky ve volném daňovém oběhu v rámci EU. Tato povinnost daňovým subjektům odpadne již zmíněného 13. února, kdy dojde v celé Evropské unii k elektronizaci sledování těchto doprav systémem EMCS.

Pro dotčené daňové subjekty to znamená, že pokud nadále chtějí dopravovat obchodní zboží v rámci EU, ať už jako odesílatel nebo příjemce vybraných výrobků, musí se evidovat u příslušného celního úřadu. Správce daně následně přidělí každé adrese místa odeslání nebo místa přijetí vybraných výrobků jedinečné číslo pro dopravu, tzv. SEED ID. S tímto jedinečným číslem bude moci daňový subjekt zaevidovat danou dopravu do elektronického systému nebo naopak potvrdit přijetí zásilky. Odpadne tak povinnost dostavit se s dokladem pro dopravu osobně na celní úřad.

V praxi tak dopravci odpadá povinnost dopravovat spolu se zásilkou také papírový zjednodušený průvodní doklad. Pro případnou kontrolu celními úřady bude postačovat předložení jedinečného identifikátoru průvodního dokladu pro dopravu (ARC kód), který si kontrolující osoba ověří v elektronickém systému EMCS.

Další aktuální informace jsou zveřejněny v aktualitách na internetových stránkách www.celnisprava.cz - Změny v dopravách vybraných výrobků v režimu volného daňového oběhu a budou aktualizovány dle potřeby. Neváhejte se také obrátit na Váš místně příslušná celní úřad, který Vám poskytne veškeré informace. 


plk. Ing. Hana Prudičová
tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky