CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 12.03.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Fenka Boxy předá zkušenosti ve Francii

Najít pomocí čichu drogy, tabák, pašovanou slonoviny nebo i finanční hotovost dokáží speciálně vycvičení psi na Celním úřadu Praha Ruzyně. Poprvé v historii bude fenka belgického ovčáka jménem Boxy, spolu se svou psovodkou vyslána předat své znalosti do Francie. Boxy je jediný speciálně vycvičený služební pes na vyhledávání finanční hotovosti v České republice.

Tříletá Boxy prošla výcvikovým zařízením služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích, ve kterém se připravují na svou práci služební psi nejen z celní správy, ale i vězeňské služby ČR nebo celních správ jiných států. 

Boxy má za sebou řadu úspěšných záchytů za své roční působení na Letišti Václava Havla v Praze se jí podařilo odhalit 107 případů nelegální přepravy finanční hotovosti. Má za sebou i úspěšné prohlídky nebytových prostor konaných ve spolupráci s Policií České republiky.

Kontroly finanční hotovosti jsou prováděny na základě platné legislativy Evropské unie k zabránění „praní špinavých peněz“ získaných z trestné činnosti nebo financování terorismu.


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky