CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 04.04.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Akce VONG

     Na velikonoční pondělí přichystali jihočeští celníci trhovcům na Strážném překvapení, a nejednalo se o pomlázku. Závěrečnou realizací bylo ukončeno šetření příslušníků Celního úřadu pro Jihočeský kraj pod krycím názvem „VONG“ týkající se nezákonného nabízení, skladování a prodeje zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky.

     V dopoledních hodinách uzavřeli celníci tržnici „Kravín II“ v katastru obce Strážný a celý prostor ohraničili páskou. Celníci měli již předem vydaný soudní příkaz k prohlídce tržnice s jejím plánkem. Začali systematicky kontrolovat jedno prodejní místo po druhém. Jednalo se celkem o 15 prodejních stánků a také 3 osobní automobily, které rovněž sloužily jako sklady padělků. K většině z nich byly dodány klíče. Ve třech případech celníci narazili na uzamčené stánky. Po několika výzvách směrem k přihlížejícím prodejcům, aby prostory otevřeli, tito nereagovali a bylo přistoupeno k jejich násilnému otevření. U vozidel byl dodán po výzvách jeden klíč a zbylé dva byly otevřeny také za použití mírného násilí. Nutno podotknout, že v automobilech celníci zajistili 15 pytlů napěchovaných padělky různého druhu zboží. Další zajímavostí bylo to, že se trhovci po příjezdu celníků snažili zbavit některého padělaného zboží. Několik bund naházeli z náspu směrem k silnici. Následně se je narychlo pokoušeli schovat pod zde pohozenými plechy. Jak je v těchto případech obvyklé, k padělkům se nikdo nehlásil. Kontrola byla ukončena v pozdních odpoledních hodinách. 
 
     Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 1 272 textilních výrobků. Dále bylo zajištěno 95 párů obuvi a větší množství výrobků kožené galanterie, brýlí a hodinek, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 10 925 110,- Kč. V případě prokázání viny, hrozí pachatelům trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, peněžitý trest nebo propadnutí věci. Zajištěné zboží zůstane až do doby rozhodnutí soudu uloženo ve skladech celní správy. Pokud nebudou držitelé práv k ochranným známkám souhlasit s využitím předmětného zboží k humanitárním účelům, bude zboží následně zlikvidováno.

     Od začátku roku 2013 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 28 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, doplňky a CD a DVD nosiče.   


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky