CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 20.01.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Královéhradečtí celníci zamezili ve dvou případech nelegálnímu dovozu léků s pseudoefedrinem

        Na konci minulého týdne zamezili královéhradečtí celníci ve dvou případech nelegálnímu dovozu léků s pseudoefedrinem. V obou případech se jednalo o kontrolu osobních vozidel české imatrikulace, v nichž cestovaly osoby české národnosti. Jeden z cestujících byl zadržen a následně předán Policii ČR, neboť na něj byl vydán zatykač.  Celkem bylo zajištěno 4 952 tablet léku CIRRUS s obsahem 120 miligramů pseudoefedrinu v jedné tabletě. Ze zajištěných léků by bylo možné vyrobit cca 450 gramů pervitinu, jehož prodejní hodnota by se na černém trhu pohybovala kolem půl milionu korun.    
        
       V prvním případě hlídka mobilního dohledu prováděla 16. ledna kontrolu osobního vozidla nedaleko bývalého hraničního přechodu Náchod Běloves. Ve voze cestovali dva muži a jedna žena, kteří na standardní otázku celníků, zda převážejí nějaké zboží, alkohol či cigarety, odpověděli negativně. Při důkladné kontrole interiéru vozidla celníci našli pod sedačkou řidiče igelitovou tašku s 45 krabičkami léku CIRRUS a pod sedačkou spolujezdce igelitku s dalšími 25 krabičkami téhož léku. Celkem hlídka zajistila 70 balení léku CIRRUS (980 tablet), z něhož by bylo možné vyrobit až cca 90 gramů pervitinu. 
         
        Ve druhém případě hlídka celníků dne 17. ledna zastavila osobní vozidlo SEAT, v němž cestovali dva muži ve věku 38 a 33 let. Na otázku hlídky ohledně dovozu zboží odpověděl řidič vozidla záporně. Celníci vozidlo podrobili důkladné kontrole. Za pomocí služebního psa vycvičeného na vyhledávání omamných a psychotropních látek objevili pod předními sedačkami igelitové sáčky s celkem 3972 tablet léku CIRRUS. Třiatřicetiletý muž prohlásil, že léky jsou jeho. Následně hlídka zjistila, že je na tohoto muže vydán zatykač a předala ho Policii ČR. Ze zajištěného zboží by bylo možné vyrobit cca 360 gramů pervitinu. 

        Celníci léky zajistili a případ se dále prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, za který hrozí trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest. 
   
        Obdobný případ z konce minulého týdne evidují celníci v Libereckém kraji, odkaz na tiskovou zprávu níže: 
http://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-liberecky-kraj/tiskove-zpravy/2015/Stranky/celnici-zajistili-pasovane-leky.aspx       .

por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky