CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 11.12.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celní úřad znovu upozorňuje na podvodné e-maily

Každým rokem varují útvary celní správy veřejnost před podvody s fingovaným dodáním zboží a zneužitím jména Celní správy ČR - zde.  

Obdobné podvodné maily se v posledních dnech objevily znovu, tentokráte na severu Čech, a to v souvislosti s výhodnou koupí a dovozem obytného vozidla. Na územní pracoviště Celního úřadu pro Ústecký kraj se dostavil muž z Mostecka s tím, že mu je v Drážďanech držen obytný automobil, který si zakoupil prostřednictvím internetu. Muž předložil celníkům e-mail a údajný společný dopis finančního úřadu a Generálního ředitelství cel.     

Obsahem e-mailových zpráv od „přepravce“ bylo vyrozumění o zadržení vozidla celní a finanční správou a nutností převést další finanční prostředky na zahraniční bankovní účet. Dopis je naprostý padělek ať již z hlediska formy a obsahu informací, tak použitými podpisy, razítky i logem celní správy.  Účelem tohoto falešného dopisu je bezpochyby přimět potencionálního zákazníka k zaplacení další finanční částky za pochybnou nabídku prodeje vytouženého vozidla. Příjemce naštěstí požádal celní úřad o konzultaci ještě před odesláním další požadované platby. Bylo mu tak doporučeno, aby v žádném případě částku nehradil.

Lze předpokládat, že obdobné pokusy o vylákání různých částek se budou opakovat. Apelujeme na občany i firmy, aby byli obezřetní a nenechali se zmanipulovat různými „výhodnými“ nabídkami ke koupi zboží v zahraničí.

Pokud útvary celní správy občany či firmy k jakýmkoliv platbám vyzývají, je korespondence vedena v písemné podobě na doručenku, případně elektronicky cestou datové schránky. Výzvy pak obsahují i kontaktní údaje a při pochybnostech je možné si u odesílatele (celní úřad, Generální ředitelství cel) veškeré údaje ověřit.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky