CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Clo
      • Původ zboží
        • Aktuality
          • Oznámení o prozatímním provádění Dohody o hospodářském partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a státy SADC EPA na straně druhé

Oznámení o prozatímním provádění Dohody o hospodářském partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a státy SADC EPA na straně druhé

        Dne 11. října 2016 bylo v Úředním věstníku EU č. L 274 zveřejněno „Oznámení o prozatímním provádění Dohody o hospodářském partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a státy SADC EPA na straně druhé".

        Dle uvedeného oznámení se Dohoda, včetně Protokolu 1 o definici pojmu „původní produkty" a o metodách správní spolupráce, bude v obchodě se státy SADC EPA („Southern African Development Community Economic Partnership Agreement") prozatímně provádět od 10. října 2016.

        Vlastní „Dohody o hospodářském partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a státy SADC EPA na straně druhé" byla zveřejněna dne 16. září 2016 v Úředním věstníku EU č. L 250.

        Součástí Dohody je rovněž Protokol 1 - o definici pojmu „původní produkty" a o metodách správní spolupráce (pravidla původu zboží). Protokol 1 stanovuje, za jakých podmínek zboží získá preferenční původ v EU nebo státech SADC EPA, a tím dle Dohody nárok na preferenční zacházení v zemi dovozu. Dále upravuje způsob prokázání preferenčního původu.

        Do SADC EPA („Jihoafrické společenství pro rozvoj dohody o hospodářském partnerství") patří tyto státy Republika Botswana, Království Lesotho, Namibijská republika, Jihoafrická republika a Svazijské království. U produktů pocházejících z Republiky Botswana, Namibijské republiky a Svazijského království budou pravidla původu zboží stanovená nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1076 od 10. října 2016 nahrazena Protokolem 1.

 

 

 

 

 

 

 

 


Stránka byla publikována dne: 13.10.2016

Skočit na začátek stránky