CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 10.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Zajistili více než tunu zboží připomínající řezaný tabák

     V úterý 9. srpna dopoledne zkontrolovala hlídka celníků mobilního dohledu z Ústí nad Orlicí nedaleko Litomyšle nákladní automobil slovenské imatrikulace.
    
     Přestože pětačtyřicetiletý řidič, Slovák, celníkům tvrdil, že žádný tovar neveze a jede si do Čech jen pro kuchyňskou linku, celníci ho požádali, aby jim otevřel nákladový prostor. Vymlouval se. Neměl údajně klíčky, majitel mu je nedal. Klíče v zapalování, jež si celníci od něho vzápětí vyžádali, jim však snadno umožnily nákladový prostor zkontrolovat.  Uvnitř našli 1 115 kg zboží, které svojí strukturou a vzhledem připomíná řezaný tabák. Protože muž nebyl schopen předložit žádné doklady o zdanění, celníci zboží zajistili a následně odebrali vzorky, které budou podrobeny analýze v celně-technické laboratoři. Pokud testy prokážou, že se skutečně jedná o vybraný výrobek, který podléhá spotřební dani a spotřební daň z něj nebyla uhrazena, propadne celý náklad ve prospěch státu a viník bude přesto nucen uhradit únik na spotřební dani ve výši téměř 1,5 milionu korun. 
      
     Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí pachateli v trestním řízení trest odnětí svobody v délce dvou až osmi let.

por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky