CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 02.07.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Celníci při kontrole nelegální zaměstnanosti zjistili závažné hygienické nedostatky

Na základě poznatků zjištěných v souvislosti s kontrolou nelegální zaměstnanosti si pracovníci Celního úřadu Ostrava vytipovali objekt na území města Ostravy, u kterého byl zvýšený provoz dodávkových vozidel a pohyb pracovníků, převážně cizinců. Současně bylo celníky zjištěno, že v tomto objektu dochází k manipulaci s větším množství zásilek obsahujícím mražené maso.

Po vyhodnocení získaných informací celníci včera provedli operativní kontrolu zaměstnávání cizinců u společnosti sídlící v předmětném objektu. Jelikož zde vzniklo podezření z možného porušení i dalších právních předpisů, které nejsou v kompetencích celní správy, byli ke kontrole přizváni policisté z Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje, odboru cizinecké policie, pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje a pracovníci Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj.

Celníci u šesti osob zjistili porušeni zákona o zaměstnanosti. Z těchto osob jeden cizinec z Vietnamu neměl pracovní povolení a dva cizinci z Vietnamu a jedna cizinka ze Slovenska nesplnili oznamovací povinnost. Při zjištěných činnostech kontrolovaných osob bylo zaznamenáno skladování velkého množství mražených potravin bez originálních a označených obalů, uložené v plastových sáčcích. Tyto poznatky byly bezprostředně poskytnuty pracovníkům Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj.

Celní správa společně s Krajskou veterinární správou na místě následně zjistila skladování celkem 1500 kg mraženého masa (vepřové, kuřecí, rybí) neznámého původu, bez prokázání způsobu nabytí a bez řádného označení. Celé toto množství bylo v odpoledních hodinách za asistence pracovníků celní správy předáno k likvidaci firmě zabývající se odstraňováním odpadů živočišného původu. Krajská veterinární správa zahájila se společností správní řízení pro porušení evropských předpisů a zákona o potravinách.

Zároveň byl zjištěn provoz kuchyně, kde někteří cizinci pracovali. O tomto byli informováni pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, kteří zjistili při kontrole provozu kuchyně nedostatky, zejména při uložení potravin bez identifikace a bez dokumentace o způsobu nabytí, což vedlo k zahájení příslušného správní řízení. 

Cizinecká policie provedla kontrolu celkem u 15 osob, z toho 13 z Vietnamu a 2 ze Slovenska. Porušení ustanovení zákona o pobytu cizinců nezjistili.  U řidiče ze Slovenska, který dopravoval do objektu zboží, bylo při prováděné kontrola zjištěno, že předložil řidičský průkaz, jenž byl nahlášen jako ztracený, za což mu byla uložena bloková pokuta a řidičský průkaz byl na základě potvrzení o zadržení policisty odebrán.   

kpt. Bc. Roman Miarka
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 329
mobil: +420 602 744 141
fax: +420 596 270 399
e-mail: r.miarka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky