CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 03.07.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celní protigrogová operace "VOLANT" zmařila distribuci extáze


     Obviněním čtyř drogových obchodníků české národnosti působících v Plzni, jež proběhlo postupně ve dnech 16.6., 27.6. a 2. července letošního roku, byla zakončena operace protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň s krycím názvem “VOLANT“.
V souvislosti se zadržením jednoho z podezřelých bylo v průběhu domovní prohlídky jím užívaného bytu zajištěno celkem 2 000 ks tablet extáze.

Operace „VOLANT“ byla započata na podzim roku 2006 a byla zaměřena na rozkrytí skupiny osob, která organizovala nelegální dovoz stimulační drogy extáze z Nizozemska do České republiky a její další distribuci na plzeňský drogový trh. V průběhu prověřování této trestné činnosti byly monitorovány přípravy jednoho z nelegálních dovozů drogy do ČR, který skupina plánovala několik měsíců, přičemž se nakonec tento dovoz podařilo zachytit a dovezenou drogu zajistit. 
Samotný dovoz inkriminované zásilky čítající cca 2000 tablet drogy provedl devětadvacetiletý řidič kamionu z Plzně, který předtím drogu objednal a vyzvedl u dodavatele působícího v Nizozemsku. Po dopravení zásilky na území ČR tato osoba předala vzorky drogy dalším členům skupiny, kteří měli nejprve prověřit požadovanou kvalitu a posléze zajistit distribuci drogy na tuzemský trh. K plánované distribuci však již nedošlo, neboť sledovaný řidič kamionu byl zásahovými složkami celní správy ve spolupráci s policejním orgánem pověřeným vyšetřováním dne 16.06.2007 zadržen, přičemž kompletní množství dovezené drogy u něj bylo zajištěno při domovní prohlídce. Na podkladě důkazních materiálů shromážděných v průběhu dokumentování trestné činnosti zmíněné skupiny byli postupně ve dnech 27.06.2007 a 02.07.2007 obviněni i další tři její členové ve věku 35, 32 a 31 let.

     Proti všem osobám obviněným v rámci operace „VOLANT“ bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin „nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů“ podle ustanovení § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákona. V případě, že budou tyto osoby uznány vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody v rozmezí deset až patnáct let.

Prodejní cena celkového množství extáze zajištěné při operaci by mohla na českém trhu dosáhnout v případě jednotlivých nákupů 400 000 Kč.


por. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 604 223 995
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky