CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 26.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V Lískové na Domažlicku také zahájen nepřetržitý celní dohled nad tržnicí


     Lísková na Domažlicku je další z tržnic v západním pohraničí, kde celníci přistoupili k výkonu nepřetržitého celního dohledu nad jejím provozem. Skupiny celníků, za vydatné asistence kooperujících pracovníků Služby cizinecké policie, dohlíží ve dne i v noci na provoz tržnice a dále sledují pohyb osob a dopravních prostředků v areálu tržnice i v jejím okolí.
 

Po zahájení intenzivního dohledu (v pátek 22. února 2008) zde zajistili celníci při kontrolách přístupných prodejních stánků textilní výrobky, obuv a hodinky označené logy a symboly světových značek, které by mohly porušovat práva majitelů ochranných známek, v přibližné hodnotě dosahující bezmála 2.700.000,- Kč.

Značně úspěšným zákrokem byl dále včerejší vstup do 15 uzavřených prodejních stánků, který celníkům povolila státní zástupkyně domažlického okresního státního zastupitelství. K vydání tohoto povolení přispěly rovněž získané podněty založené na aktivním přístupu odborného zástupce obchodních značek („Puma“, „QUIKSILVER“, „ROXY“, „DC-SHOES“), který vlastním monitorováním stánkového prodeje poskytl indicie zakládající jednoznačné podezření na skladování a prodej výrobků porušujících práva duševního vlastnictví.

V prostorách prodejních stánků bylo objeveno:

  • značné množství zboží označeného logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se například o textilní výrobky, obuv, hodinky či zapalovače s obchodním označením Puma, Nike, Playboy, Esprit aj.
  • více než 7 600 ks plagiátů pirátských kopií hudebních a filmových titulů na audiovizuálních nosičích

Veškeré nelegální zboží nalezené při vnitřních prohlídkách stánků bylo celníky zajištěno a jeho celková hodnota byla orientačně vyčíslena v částce dosahující téměř 19 milionů korun.


     V západočeském pohraničí jsou v současné době podrobeny nepřetržitému celnímu dohledu již 4 tržnice, jejichž dozor zajišťují koordinovaně útvary celní správy z regionů téměř celé ČR za další personální podpory ze strany Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Plzeň. Kromě tržnice v Lískové jsou pod nepřetržitým dohledem také tržnice v Potůčkách, Svaté Kateřině a Vojtanově. Celníci dohlíží na to, zda nedochází k další distribuci nelegálního zboží. Cílem opatření je dosáhnout takového provozu tržnic, při kterém bude docházet k prodeji zboží v souladu s právními předpisy, prodejní stánky budou řádně označeny stanovenými identifikačními údaji a prodejní nabídka nebude zahrnovat žádné nelegální zboží.


por. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky