CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 09.10.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Společná tisková zpráva Celního ředitelství Praha a Krajského ředitelství policie Libereckého kraje k odhalení distributora závadného alkoholu

Dne 19. září 2012 byl jilemnickou nemocnicí potvrzen první případ intoxikace metylalkoholem u 36letého muže, který byl do nemocnice přijat předešlého dne kolem deváté hodiny večer. Podle výslechu manželky mělo k jeho otravě dojít po vypití několika skleniček Tuzemáku, který údajně zakoupila před měsícem v jedné z prodejen v Lomnici nad Popelkou.

 Láhev, ze které pil hospitalizovaný muž, kriminalisté i se zbytkem lihoviny zajistili a předali ji celníkům. Ti po provedené odborné expertíze zjistili, že se v lihovině nachází metylalkohol, jehož množství mnohonásobně převyšovalo povolený maximální obsah v lihovinách. Semilští policisté ihned zahájili velmi intenzívní vyšetřování, kdy jejich prioritou bylo nejen zjištění původu lihoviny, ale i osob, které by mohly mít se závadným alkoholem cokoliv společného.

 Při vyšetřování se nespoléhali pouze na výslech manželky intoxikovaného muže, ale zaměřili se i dalšími směry. Následně se jim potvrdila nejvíce pravděpodobná verze. Tedy, že originální láhev alkoholu byla skutečně zakoupena, ale v jiném obchodě, než uváděla manželka poškozeného, ale i to, že závadný alkohol byl do originální lahve Tuzemáku doplněn až následně, tedy po vypití původního obsahu láhve. Tuto verzi nakonec potvrdila policistům i sama manželka 36letého muže. V jeho bytě pak policisté zajistili jeden načatý barel s lihovinou, ve kterém byl po provedené expertíze zjištěn stejně závadový obsah jako v lahvi.

 Pokud se týče samotné distribuce alkoholu, o tu se již v té době zajímali celníci. „Na rozkrývání nelegálního zásobovacího a prodejního řetězce zboží zatíženého spotřební daní, do kterého patřila i tato prodejna, jsme již pracovali delší dobu a v červenci letošního roku jsme zahájili šetření, které se týkalo distribuce neznačených cigaret,“ sdělila mluvčí Celního ředitelství Praha kpt. Ing. Martina Kaňková. „Rovněž jsme při šetření zjistili, že by se zde mohlo nelegálně obchodovat i s alkoholem,“ podotkla Kaňková.

 Dalším šetřením pracovníků celní správy se podařilo dostat až k samotnému dodavateli závadného alkoholu, kterého celníci Celního ředitelství Praha zadrželi. Jednalo se o 45letého muže. Následovaly domovní prohlídky na Liberecku, v Praze a ve Středních Čechách, při kterých celníci objevili 2 897 kusů alkoholických nápojů o celkovém objemu 6 158 litrů, které nebyly označeny kontrolní páskou. „Rovněž jsme zajistili 42 120 kusů neznačených cigaret a 85 kg řezaného tabáku. Ve více jak třech tisících litrech zajištěné lihoviny byl laboratorním zkoumáním zjištěn metylalkohol, jehož množství mnohonásobně převyšovalo povolený maximální obsah v lihovinách. Zjištěný obsah v šestilitrových barelech dosahoval až 23% metylalkoholu“, sdělila mluvčí Celního ředitelství Praha.
 
 45letý muž již čelí obvinění z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti dle § 273/1,2a trestního zákoníku, kde je pětiletá hranice trestu odnětí svobody. Současně s obviněním podal vyšetřovatel podnět státnímu zástupci k návrhu na vzetí obviněného do vazby. Ten jej akceptoval, soudce však neshledal důvody vazby, a proto je vyšetřování 45letého muže vedeno na svobodě. Dále je prověřován ze spáchání trestného činu krácení daní dle § 240 trestního zákoníku.

 Semilským kriminalistům se tak ve spolupráci s Celním ředitelstvím Praha podařilo dostat nejen k distributorovi závadného alkoholu a obvinit jej, ale zadokumentovat a potvrdit přímé vazby na dodavatele alkoholu ze Zlínska. S ohledem na tyto souvislosti předali semilští policisté spisový materiál kolegům do Zlína.


Níže publikované video ke stažení


kpt. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC a CŘ Praha
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
 
a

mjr. Bc. Vlasta Suchánková    
tisková mluvčí  KŘP LK    
tel.: 724 189 071


kpt. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC a CŘ Praha
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky