CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 09.08.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci kontrolují maková pole

Jednou z nových kompetencí celní správy (od ledna letošního roku) je kontrola pěstování máku setého a konopí.

Pěstitelé těchto citlivých plodin měli do konce května povinnost oznámit příslušným celním úřadům výměru pozemků, které oseli. V průběhu vegetace a sklizně pak mají povinnost oznámit výměru pozemků a způsob zneškodnění máku, makoviny nebo konopí, a to nejpozději 5 dnů před jejich zneškodněním. Zda-li si zemědělci plní dané povinnosti se vydali přesvědčit celníci přímo do terénu. Ti mohou vstupovat na pozemky, požadovat vysvětlení zjištěných skutečností i odebírat vzorky.

Během prvního srpnového týdne prověřili na Lounsku, Žatecku a Litoměřicku deset polí, které byly osety mákem. Na polovině z nich zjistili celníci pěstování této citlivé plodiny v rozporu se zákonem. Pěstování máku na dvou polích nebylo pěstiteli celním úřadům ohlášeno. Na dalších třech polích o výměře cca šedesáti hektarů zjistili celníci zaorání plodin bez předchozího ohlášení.

Pěstitele nyní čeká správní řízení. Právnické osobě hrozí za nesplnění ohlašovací povinnosti pokuta až do výše 500 tisíc korun a fyzické osobě pěstující mák setý nebo konopí lze uložit za stejný přestupek pokutu do výše 100 tisíc korun.


Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí
tel.: 475667216   fax: 475667310
mobil: 731 421 645
e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky